Nistor (EDP), despre greşelile din manuale: Să văd întâi despre ce erori e vorba; cei responsabili-traşi la răspundere

Directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, Maria Nistor, a declarat, miercuri, că trebuie să studieze sesizările primite referitoare la greşeli în manualul de Matematică de clasa a VI-a, precum şi la manualul de Limbă română, menţionând că, în cazul în care acestea se vor adeveri, se vor publica erate, iar „cei responsabili pentru erori vor fi traşi la răspundere”.

„La Geografie este imperios necesară retipărirea şi ar fi fost imperios necesar ca autorii şi evaluatorii să-şi ceară scuze public, alături de scuzele pe care şi le-a cerut EDP pentru redactarea manualelor. La celelalte manuale avem: Istorie unde Buonarroti a fost scris greşit şi se va face o mică erată. După cum ştiţi, multe din aşa-zile erori au fost fabricate. Cel care a criticat nu a înţeles că atât 1534 cât şi 1543 sunt ani de importanţă majoră pentru construirea Bisericii Anglicane din temelii şi multe altele pe care le-am explicat”, a spus Nistor, după audierea în comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Întrebată în legătură cu greşelile semnalate în manualele de Limba română şi de Matematică, Nistor a spus: „La Matematică trebuie le studiem şi noi, tocmai le-am primit de la o parte din comisie. Cu siguranţă toţi cei responsabili pentru erori vor fi traşi la răspundere”.

În legătură cu greşelile din manualul de Limba română, Nistor a spus că nu există erori ştiinţifice sau gramaticale.

„Vreau să văd întâi despre ce erori este vorba. Din câte ştiu eu, la Limba română nu există nici erori ştiinţifice, nici erori gramaticale, să văd despre ce este vorba. (…) Trebuie mai întâi să văd despre ce tip de eroare este vorba, pentru ca apoi să găsim soluţia şi să vedem dacă o acceptăm sau nu. (…) Dacă este vorba de un dezacord gramatical, aici probabil şi autorii şi redactorii îşi vor cere scuze şi vom publica şi aici o mică erată”, a mai spus Maria Nistor.

Nistor a respins şi criticile aduse de părinţi calităţii paginilor din Abededar.

„În caietul de sarcini noi trebuie să folosim hârtie de 70 de grame, la Abecedar şi la toate manualele aferente clasei I şi clasei a II-a am folosit din bugetul EDP hârtie de 80 de grame, adică o hârtie de o calitate superioară din condiţiile minimale aferente caietului de sarcini. Acele manuale au la final şi nişte planşe care se pot decupa pentru ca elevul să şi le păstreze pe perete, nişte puzzle-uri în unele locuri, adică s-a încercat şi varianta mai interactivă. Nu cred că hârtia de 80 de grame este una de proastă calitate şi asta puteţi discuta cu toate tipografiile din ţară”, a mai spus Nistor.

Maria Nistor a fost audiată la Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor. Deputatul PNL Raluca Turcan a prezentat mai multe erori pe care le conţine manualul de matematică de clasa a VI-a, desfăşurând pe masa Comisiei pentru învăţământ a Camerei, în timpul şedinţei în care era audiată Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, aproximativ şapte metri de pagini cu aceste greşeli. AGERPRES