Sanatate
Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață
Mai puțin de 1% din cei înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCH) au șansa să doneze celulele unui pacient compatibil care are nevoie de această intervenție, arată datele prezentate de directorul RNDVCSH, dr. Aurora Dragomirișteanu.
„Registrul din România, la sfârșitul lunii trecute, avea înregistrați 57 de mii donatori. În mai puțin de cinci ani de când ne-am înființat, sunt 15 români care au donat, iar luna aceasta se pregătesc să doneze alți trei donatori români, doi pentru pacienți români și unul pentru un pacient străin. Suntem un registru în care cei înscriși sunt tineri, deci numărul celor care ies din registru la 65 de ani și sunt sănătoși este mic, mai mult de 20 % din cei înscriși sunt sub 20 de ani, peste 70% sunt cuprinși între 20 și 45 de ani și sub 10% sunt peste 45 de ani acum. Va trebui ca numărul celor înscriși să fie mult mai mare ca să compensam numărul celor care ies din registru”, afirmă directorul RNDVCSH.
Înscrierea online în registru va permite ca orice voluntar care dorește să devină donator să poată accesa sistemul. Pentru a crește șansele celor aflați în nevoia de a primi transplantul de celule stem de a găsi persoana compatibilă, este nevoie de cât mai mulți donatori. Cei care vor să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice trebuie să completeze un formular online. În formular, potențialul donator trebuie să își dea consimțământul și să completeze un chestionar medical, iar ulterior va primi un kit de înscriere sau se poate prezenta la uncentru al donatorilor de celule stem hematopoietice. Procedura presupune recoltarea de celule de pe mucoasa obrajilor, iar, după testare, potențialul donator va fi înștiințat dacă poate deveni donator.
Cei care se decid să se înscrie trebuie să știe că donarea este voluntară, iar dacă vor fi sunați înseamnă că există probabilitatea ca în România sau în lume cineva să aibă nevoie de acele celule stem. Centre de donare sunt deschise înArad, Bacău, Caracal, Cluj, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Slobozia, Tg. Mureș, Timișoara și București
Ștefania Doroftei
www.sanatateatv.ro