Propunere de lansare a unui festival de literatură după modelul FILIT Iaşi, la Bookfest Târgu Mureş

Primăria Târgu Mureş a lansat, la Salonul de Carte Bookfest, propunerea Asociaţiei Editorilor din România (AER) ca la următoarea ediţie a manifestării să fie organizat şi un festival de literatură, după modelul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) de la Iaşi.

„Am lansat provocarea organizatorilor Bookfest pentru un festival de literatură, cum e FILIT. Cred că putem să ‘furăm’ o mică părticică de la Iaşi, să o aducem la Târgu Mureş, ca să arătăm tuturor că putem deveni acel oraş pe care ni l-am dorit, un oraş multicultural, căruia împreună, români şi maghiari, putem să îi dăm frumuseţe”, a declarat consilierul primarului din Târgu Mureş Claudiu Maior.

Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică, a arătat că un festival de literatură la Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureş este „absolut bine-venit”, chiar dacă pentru început nu va fi neapărat ceva grandios.

„Un festival de literatură este absolut bine-venit aici. El comportă nişte eforturi financiare şi logistice, pentru asta trebuie să purtăm nişte discuţii aplicate. Dacă există deschidere din partea autorilor de aici – nu văd de ce nu ar exista, noi putem facilita legătura cu persoane şi entităţi care să vină apoi în conceperea unui festival, astfel încât la următoarea ediţie Bookfest să putem avea un festival de literatură. Nu trebuie să fie ceva grandios din prima, pentru că nu e bine să ţintim către stele, dar, dacă vom vedea un proiect care demarează cu paşi mici către consolidare, la fel cum a fost şi Bookfest de aici, cred că aceasta este reţeta sigură pentru continuitate”, a susţinut Mitrică. AGERPRES