Jogging-ul sau alergarea este o formă populară de activitate fizică.
Este simplu, la îndemâna oricui, nu e nevoie de un echipament special şi în plus – e foarte benefic pentru sănătate.
Iată 10 motive pentru care alergarea e benefică pentru corp și minte:
1. Protejează sănătatea creierului
Sportul este capabil să crească ritmul cardiac și să crească fluxul de sânge bogat în oxigen în organism, inclusiv în creier. Alergarea îmbunătățește capacitatea creierului, duce la creșterea fluxului sangvin din creier către hipocamp – regiunea creierului cheie care este afectată de boala Alzheimer. Este important să știi că în timp ce exercițiile fizice sunt asociate cu un flux sangvin selectiv sau regional, nu produce o schimbare în fluxul sangvin al creierului.
2. Conferă o stare de bine
Indiferent dacă ai o zi proastă sau una bună, alergarea va spori starea de bine, te face mai fericit și mai optimist. Activitatea intensă de anduranță poate duce la o creștere a endocanabinoidelor – substanțelor chimice din creier care reglează starea de bine, plăcerea. Chiar și o singură perioadă de exerciții – 30 de minute de alergare – ar putea crește instantaneu starea de spirit a unei persoane, având astfel, efect în reducerea stărilor de depresie.
3. Reduce nivelul de stres
Un alt avantaj al jogging-ului este că poate reduce nivelul de stres. Alergarea reduce stresul pe termen scurt datorită eliberării endorfinelor, iar reducerea stresului pe termen scurt va ajuta la ameliorarea stresului pe termen lung în timp. De asemenea, persoanele care aleargă au un somn mai liniștit, ceea ce se asociază de asemenea cu mai puțin stes. În plus, se crede că este un motiv hormonal pentru care dormim mai bine după sport, iar unii oameni cred că arderea energiei suplimentare prin exerciții fizice poate contribui la un somn mai odihnitor.
4. Susține rderea caloriilor, tonifiere și menținerea la o greutate optimă
Unul dintre cele mai evidente beneficii de sănătate ale jogging-ului este scăderea în greutate, iar mulți oameni încep să alerge tocmai din acest motiv. Alergarea duce la arderi calorice care favorizează scăderea în greutate. De asemenea, îmbunătățirea tonusului muscular care poate ajuta la scăderea în greutate și poate ajuta la definirea corpului.
5.Menține sănătatea oaselor și articulațiilor
Sportul susține sănătatea și densitatea osoasă, și chiar previne pierderile osoase și afectarea oaselor și articulațiilor. Deși se consideră că alergarea suprasolicită genunchii, cercetările sugerează că de fapt protejează articulațiile din tot corpul. Esențial este să se facă încălzirea corectă și intensitatea să crească treptat.
6. Crește speranța de viață
Studiile recente sugerează că alergarea cel puțin săptămânală crește speranța de viață. Chiar și 5-10 minute de alergare sunt asociate cu un risc mai redus de mortalitate și risc cardiovascular, dar efectele sunt mai intense când vorbim de minimum 3 ore de alergare pe săptămână. Oamenii care aleargă în mod regulat au un risc de 30% mai mic de deces din orice cauză și un risc cu 45% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
7. Îmbunătățește calitatea somnului
Alergarea poate îmbunătăți considerabil calitatea somnului, starea de spirit și capacitatea de concentrare în timpul zilei următoare, în timp ce somnolența în timpul zilei pare să scadă. Efectele asupra somnului sunt date mai ales de efectele de încălzire a corpului. Duce la o creștere a temperaturii corpului, iar scăderea temperaturii post-exercițiu poate favoriza adormirea. În plus, exercițiile fizice pot reduce problemele de somn prin scăderea anxietății și a depresiei.
8. Reglează tensiunea arterială
Deși alergarea poate determina creșterea temporară a tensiunii arteriale, aceste creșteri ale tensiunii arteriale induse de exerciții fizice nu ar trebui să fie îngrijorătoare. Beneficiile pentru tensiune se văd chiar și de la 10-15 minute de alergare pe zi, reducând în timp riscul de hipertensiune arterială.
9. Reduce colesterolul
Colesterolul ridicat este o problemă tot mai mare în societatea noastră modernă, cauzată în parte de o dietă prea bogată în grăsimi, care se poate acumula în artere. Colesterolul ridicat are numeroase probleme asociate, incluzând tensiune arterială crescută și boli de inimă și este un factor de risc cunoscut pentru atacurile de inimă. Alergarea poate reduce nivelul de colesterol în timp, ceea ce, la rândul său, reduce riscul de a dezvolta oricare dintre complicațiile asociate.
10. Oxigenează întregul corp
Exercițiile cardiovasculare, cum ar fi alergarea, ajută mușchii să utilizeze mai eficient oxigenul, ceea ce aduce beneficii asupra musculaturii și sănătății generale. Fiecare celulă din corp are nevoie de oxigen pentru a supraviețui. Antrenamentul de acest tip crește rezistența la efort și ajută corpul să utilizeze oxigenul mult mai eficient.
Sfaturi
• Începe cu o alergare ușoare, pe distanță scurtă și la intensitate ușoară, crescând treptat.
• Combină alergarea cu alte forme de antrenament fizic, ca fitness, tenis, înot.
• Ai grijă la alimetație – pentru rezultate optime, ajustează-ți dieta.
• Poți alege să alergi singur sau cu un prieten.
• Este bine să consulți medicul înainte de a începe un program de alergare, mai ales dacă ai peste 40 ani, ești supraponderal, ai o boală cronică sau ești foarte sedentar de mult timp.
• Înainte de alergare efectuează exerciții de întindere pentru toate grupele musculare și pentru articulații.
• Ia cu tine o sticlă cu apă pentru a te menține hidratat.
• Poți face 2 zile de pauză pe săptămână pentru a evita suprasolicitarea și febra musculară.
• Poartă haine din bumbac și alege încălțăminte sport confortabilă, putând opta pentru încălțăminte specială pentru alergat. Nu alerga cu încălțăminte uzată sau care nu absoarbe bine șocurile, mai ales dacă alergi pe asfalt.
• Evită să consumi alimente chiar înainte de a ieși la alergat.
• Nu alerga atunci când e caniculă.
• Poți folosi pedometre pentr a-ți înregistra pașii și distanța parcursă.