CCM a decis că Speakerul sau Premierul vor putea emite decretul de numire a noilor membri ai Guvernului

Curtea Constituțională (CCM) a prezentat astăzi un aviz prin care a stabilit că Speakerul sau Premierul pot emite decretul de numire a noilor membri ai Guvernului și pot primi jurământul acestora, după refuzul repetat al șefului statului, Igor Dodon, de a promova în funcții doi miniștri propuși de Premier, transmite MOLDPRES.

Astfel, Curtea a constatat blocajul instituțional generat de refuzul repetat al Președintelui R. Moldova, Igor Dodon, de a numi în funcție  noii membri ai Cabinetului de miniștri, propuși de Premier. Este pentru a patra oară, când Înalta Instanță s-a pronunțat pentru suspendarea din funcție a șefului statului, după ce acesta a refuzat repetat să semneze decretele de numire în funcție a miniștrilor propuși de Premier.

Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data pronunțării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În urma pronunțării deciziei, consilierul prezidenţial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, Maxim Lebedinschi, a criticat avizul CCM. „Curtea este folosită drept un instrument politic. Considerăm că, cei doi miniștri nu sunt persoane integre și nu dețin experiența necesară pentru a activa în aceste domenii. Ne pare rău că Înalta Curte a luat o asemenea decizie”, a spus Lebedinschi.

Doi deputați democrați au depus la finele săptămânii trecute o sesizare la CCM prin care au solicitat constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte, după ce șeful statului Igor Dodon a refuzat repetat să semneze decretele de numire în funcții a noilor miniștri. În sesizarea depusă este specificat că „prin refuzul repetat al șefului statului de a semna decretul de numire în funcție a noilor miniștri ar apărea un conflict instituțional”.

La începutul săptămânii trecute, Partidul Democrat din Moldova a anunţat că doi miniştri din actualul Guvern, cel al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului şi cel al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vor fi schimbaţi.

Liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a specificat că pentru cele două fotolii de ministru deţinute anterior de Liviu Volconovici şi Svetlana Cebotari, formaţiunea pe care o conduce i-a propus pe Nicolae Ciubuc şi Silvia Radu. Astfel, Silvia Radu urmează să preia conducerea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, iar Nicolae Ciubuc pe cea a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.