Indicii BET şi BET-TR ai Bursei de la Bucureşti includ de luni 15 companii

Indicii BET (indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti) şi BET – TR (indicele care include şi dividendele acordate de companiile din BET) vor include, de luni, 15 companii, în urma includerii companiilor Sphera Franchise Group şi Purcari Wineries.

Conform unui comunicat al BVB, este pentru prima dată în istoria pieţei locale de capital când aceşti indici vor include 15 societăţi.

„Investitorii au fost pregătiţi pentru o astfel de măsură încă de luna trecută, când am anunţat că indicii BET şi BET-TR vor putea include un număr mult mai mare de companii. Odată cu extinderea la 15 companii, investitorii au parte de o diversificare îmbunătăţită în ceea ce priveşte companiile incluse în aceşti indici, care oferă astfel un nivel diminuat al riscului sectorial încorporat în cei doi indici”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, a subliniat că bursa românească devine tot mai deschisă oportunităţilor şi diversificării.

„Două noi domenii de activitate ancorate puternic în economia naţională şi care contribuie intens la dezvoltarea şi creşterea economică a României sunt de acum reprezentate în indicele principal al BVB, care devine o bursă tot mai deschisă oportunităţilor şi diversificării, a spus Lucian Anghel.

Acţiunile Sphera Franchise Group, unul dintre cei mai importanţi operatori din domeniul foodservice din România, au intrat la tranzacţionare la BVB pe 9 noiembrie 2017, cu simbolul bursier SFG. Compania, care administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, a devenit astfel primul operator din domeniul foodservice listat la BVB.

Acţiunile Purcari Wineries, producător de vin de top din Europa Centrală şi de Est, au început tranzacţionarea pe piaţa principală a BVB, sub simbolul WINE, pe 15 februarie 2018. Purcari este prima companie din Republica Moldova care s-a listat la BVB. Grupul Purcari este unul dintre cele mai mari grupuri vinicole regionale, cu 1.060 de hectare de viţă de vie în gestiune şi cu o reţea de exporturi care acoperă peste 30 de ţări.

Ponderile simbolurilor din componenţa indicilor BET şi BET-TR vor fi determinate pe baza numărului de acţiuni şi a preţurilor de închidere înregistrate la finalul şedinţei de tranzacţionare din data de 14 septembrie 2018. Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anunţate la finalul zilei de 14 septembrie 2018 şi vor intra în vigoare începând cu şedinţa de tranzacţionare din data de 24 septembrie 2018.

BET (Bucharest Exchange Trading index) este primul indice dezvoltat de BVB şi reprezintă indicele de referinţă al pieţei locale de capital. Înfiinţat pe 19 septembrie 1997, BET a avut în componenţa sa un număr maxim de 10 companii timp de aproape două decenii. În martie 2017, a fost extins la 12 companii prin includerea CONPET şi MedLife. La jumătatea anului 2017, BET a fost extins la 13 companii, odată cu includerea DIGI Communications NV.

După includerea Sphera Franchise Group şi Purcari Wineries, cele 15 companii care vor face parte din indicii BET şi BET-TR vor fi Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori Bucureşti, CONPET, DIGI Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Purcari Wineries, Romgaz, Sphera Franchise Group, Transgaz, Transelectrica.

Comisia Indicilor a decis, tot în şedinţa din 3 septembrie, să introducă societatea Alro în Watchlist pentru o eventuală includere în BET şi BET-TR în perioada următoare.

Luna trecută, Consiliul Bursei a aprobat, modificarea manualelor indicilor BVB, după o decizie similară a Comisiei Indicilor BVB. Au fost introduse noi reguli pentru indicii BET şi BET-TR astfel încât cei doi indici să reflecte evoluţia celor mai lichide companii listate la BVB şi tot atunci numărul maxim al companiilor care pot fi incluse în cei doi indici a fost extins la 20 de companii. AGERPRES