Marea Britanie /Brexit: Laburiştii menţin opţiunea unui al doilea vot, dar numai asupra acordului final

Partidul Laburist din Marea Britanie, în opoziţie, va menţine opţiunea pentru un al doilea vot asupra oricărui acord privind Brexitul cu Uniunea Europeană, dar ar prefera alegeri naţionale care să rezolve problema, a declarat luni purtătorul de cuvânt al formaţiunii, John McDonnell, informează Reuters.

„Noi credem că alegerile generale sunt cea mai bună soluţie pentru că oamenii pot avea atunci o dezbatere amplă şi pot de asemenea alege echipa ce ar face apoi negocierile”, a declarat John McDonnell pentru Sky News. „Dacă nu putem obţine alegeri generale, vom păstra opţiunea People’s Vote (campania „Votul poporului” n.r.) şi aşa vom merge, dar aş prefera alegerile generale”, a explicat el, adăugând că un al doilea vot ar fi mai degrabă despre acordul în sine decât despre ieşirea din UE, dat fiind că partidul respectă rezultatul referendumului din 2016.

Opoziţia laburistă din Marea Britanie, al cărei congres anual s-a deschis duminică la Liverpool (nord-vest), va vota în această săptămână pentru menţinerea unui al doilea referendum asupra Brexit dacă Theresa May nu reuşeşte să treacă planul ei de ieşire din Uniunea Europeană prin parlament, mai notează Reuters.

După ce planurile lui May pentru Brexit – cea mai mare schimbare de direcţie în politica britanică după mai mult de patru decenii – au fost respinse joi de UE, rezultatul negocierilor de ieşire este mai nesigur ca oricând, dând un impuls celor care vor să oprească aşa-numitul „divorţ” de UE.

Liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn, a fost reticent să sprijine cererile crescânde pentru un al doilea referendum sau campania People’s Vote, dar o moţiune convenită de membri laburişti după peste cinci ore de dezbateri ar putea satisface ambele tabere din partid.

Laburiştii au convenit duminică noapte că partidul va vota marţi o moţiune prin care se angajează să sprijine „toate opţiunile rămase pe masă”, inclusiv a face campanie pentru un vot public, dacă planurile Theresei May asupra Brexitului nu duc la declanşarea de alegeri. AGERPRES