SUA dau asigurări că nu urmăresc o ”schimbare de regim” în Iran

Casa Albă a reafirmat luni că nu urmăreşte „o schimbare de regim” în Iran, apărându-şi totuşi sancţiunile şi politica sa de „presiune maximă” faţă de Teheran, relatează AFP.

„Cum am spus de mai multe ori, o schimbare de regim în Iran nu face parte din politica administraţiei”, a declarat John Bolton, consilier pentru securitate naţională al lui Donald Trump, în marja Adunării Naţionale a ONU de la New York.

„Am impus sancţiuni foarte stricte Iranului, altele vor urma. Ceea ce aşteptăm de la Iran sunt schimbări profunde în termeni de comportament”, a adăugat Bolton, care acuză Iranul că destabilizează Orientul Mijlociu.

„Până când asta se întâmplă vom continua să exercităm ceea ce preşedintele a numit o presiune maximă”, a conchis el.

La rândul său, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a subliniat că Trump va exprima o condamnare „puternică” a atitudinii Teheranului cu prilejul discursului său de la tribuna ONU prevăzut să aibă loc marţi dimineaţă.

Înainte de plecarea sa la New York, preşedintele american nu a exclus complet o eventuală întâlnire cu omologul său iranian Hassan Rohani în marja Adunării Generale.

„Vor să vorbească? Asta depinde de ei, nu de mine”, a spus preşedintele american, care a anunţat în mai retragerea SUA din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri mondiale.AGERPRES/