ANAR: Lucrările de reabilitare a construcţiilor hidrotehnice din Băcel, afectate de inundaţii, costă 7 milioane de lei

Lucrările de refacere a infrastructurii hidrotehnice afectată de inundaţiile care au avut loc în această vară în judeţul Covasna, pe cursurile de apă Râul Negru, Tărlung, Caşin şi Dobârlău, costă peste 7 milioane de lei şi urmează să fie finalizate până în luna decembrie a acestui an.

“Administraţia Naţională ‘Apele Române'(ANAR), prin Administraţia Bazinală de Apă Olt (ABA), a început lucrările de refacere a infrastructurii hidrotehnice afectată de inundaţiile care au avut loc în această vară, în localităţile Băcel – Chichiş, Bodoc şi Ruşeni-Sânzieni, judeţul Covasna, pe cursurile de apă Râul Negru, Tărlung, Caşin şi Dobârlău. Proiectele derulate însumează peste 7 milioane de lei, iar termenul de finalizare a acestora este 14 decembrie 2018”, se arată într-un comunicat al ANAR remis marţi AGERPRES.

Viiturile produse în perioada iunie-iulie 2018 au dus la erodarea unor lucrări hidrotehnice de pe cursurile de apă din judeţul Covasna. În luna septembrie 2018, au fost semnate contractele de construcţii şi montaj, iar Administraţia Bazinală de Apă Olt (ABA) a predat amplasamentele constructorilor pentru începerea lucrărilor în vederea reabilitării lucrărilor afectate de viituri.

În ceea ce priveşte Râul Negru şi afluenţii acestuia s-a prevăzut refacerea a trei subtraversări, a unei breşe de 20 de metri, a unui coronament de dig erodat pe o lungime de 250 de metri, precum şi refacerea unui corp de dig care a suferit infiltraţii, în lungime de 200 de metri.

În urma analizelor de laborator, pământul necesar pentru refacerea digurilor este disponibil într-o carieră situată în zona localităţii Bodoc. Valoarea totală a investiţiei este de 453.000 lei (inclusiv TVA).

Pentru regularizarea a 5 kilometri ai albiei pârâului Caşin, în sectorul Ruşeni-Sânzieni, sunt derulate lucrări de consolidare a aproximativ 1.000 de metri de dig, precum şi lucrări de închidere a breşei. Până în prezent, au fost îndepărate lucrările afectate de viituri şi s-au trasportat 500 mc de piatră brută. Valoarea totală a investiţiei este de 4.209.000 lei (inclusiv TVA).

Pentru îndiguirea pârâului Tărlung la Băcel-Chichiş se are în vedere refacerea a 980 de metri de dig, iar materialul folosit va fi adus tot din cariera de pământ de la Bodoc. Valoarea totală a investiţiei este de 1.300.000 lei (inclusiv TVA).

În ceea ce priveşte îndiguirea pârâului Dobârlău, se vor reface două breşe a căror lungime însumată este de 55 de metri şi se vor executa colmatări de albie. Subliniem faptul că înainte ca lucrările să poată fi executate, constructorul a fost nevoit să demoleze lucrările provizorii şi să construiască drumuri de acces pentru utilaje. Valoarea totală a investiţiei este de 1.200.000 lei (inclusiv TVA).

“Aceste investiţii sunt realizate în regim de urgenţă pentru a pune în siguranţă locuitorii şi bunurile acestora, precum şi pentru prevenirea unor eventuale efecte pe care calamităţile le-ar putea produce”, menţionează ANAR. AGERPRE