GUAM poate deveni un important coridor de legătură între vestul şi centrul Europei cu Asia Centrală şi Caucaz

Republica Moldova este ferm convinsă în potenţialul de dezvoltare a Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică (GUAM) şi consideră că implementarea proiectelor de transport şi infrastructură ar transforma spaţiul geografic al GUAM într-un important coridor de legătură între ţările din vestul şi centrul Europei cu statele din Asia Centrală şi Caucaz. Declarația a fost făcută de șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi, la reuniunea Consiliului miniştrilor afacerilor externe al GUAM, care a fost organizată la New York în marja Adunării Generale ONU, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

Ministrul Tudor Ulianovschi a mai menționat că R. Moldova pledează pentru finalizarea cât mai rapidă de către toţi membrii Organizaţiei a procedurilor interne necesare pentru instituirea zonei de comerţ liber între ţările GUAM.

În calitate de reprezentant al statului care deține președinția în exerciţiu a Organizaţiei, ministrul Tudor Ulianovschi a făcut o trecere în revistă a activităţilor organizate până în prezent de către ţara noastră în colaborare cu Secretariatul GUAM şi a evenimentelor  care urmează până la finele anului. În context, șeful diplomației moldovenești a informat membrii Consiliului despre agenda şi subiectele de discuţii ale Reuniunii prim-miniştrilor ţărilor-membre GUAM, care va avea loc la Chişinău, în perioada 5-6 octombrie curent.

În cadrul evenimentului a fost abordat un spectru larg de probleme care ţin de consolidarea cooperării politice, interparlamentare şi sectoriale a statelor membre ale Organizaţiei, extinderea cooperării cu alte organizaţii şi state, precum şi un şir de subiecte de ordin organizatoric.