BCE: SUA au cel mai mult de suferit în urma unui război comercial; China va beneficia

Statele Unite vor avea cel mai mult de suferit dacă încep un război comercial cu alte ţări, în timp ce China se va descurca mai bine după impunerea de represalii, conform unei simulări a Băncii Centrale Europene prezentate miercuri, transmite Reuters.

Luni au intrat în vigoare tarifele vamale americane de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, iar China a ripostat, instituind noi tarife asupra unor importuri din SUA în valoare de 60 de miliarde de dolari.

În ultimele săptămâni, SUA şi China, primele două economii ale lumii, s-au ameninţat reciproc cu impunerea unor tarife vamale în valoare de zeci de miliarde de dolari, ceea ce a dat naştere la îngrijorări că Washingtonul şi Beijingul ar putea declanşa un război comercial cu consecinţe importante asupra economiei mondiale.

În martie, când a început disputa cu China, preşedintele american Donald Trump afirma că războaiele comerciale „sunt bune şi uşor de câştigat”.

Studiul BCE simulează introducerea de către SUA a unor tarife vamale de 10% la toate importurile şi contramăsuri similare din partea altor ţări. Rezultatele sugerează că Statele Unite vor avea cel mai mult de pierdut din cauza diminuării comerţului şi a pagubelor provocate încrederii consumatorilor şi investitorilor.

„Rezultatele estimate sugerează că nivelul exporturilor nete ale SUA se va deteriora substanţial iar firmele americane vor investi mai puţin şi vor angaja mai puţini muncitori, ceea ce va amplifica efectul negativ”, avertizează BCE.

Instituţia financiară cu sediul la Frankfurt prognozează o scădere de peste două puncte procentuale a ritmului de creştere al economiei SUA. În prezent, FMI estimează că PIB-ul Statelor Unite va înregistra un avans de 2,9% anul acesta şi de 2,7% anul viitor.

În contrast, China va avea de câştigat exportând mai mult în ţările unde preţurile bunurilor americane sunt afectate de impunerea tarifelor vamale, susţine BCE, care avertizează că ar putea urma un declin de 3% al comerţului global. AGERPRES