Fondatorii Mişcării România Împreună avertizează că ţara noastră riscă în acest an dezangajarea a 1, 4 miliarde de euro fonduri UE

Fondatorii Mişcării România Împreună susţin, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES, că ţara noastră riscă să piardă la sfârşitul acestui an prin dezangajare fonduri europene de aproape 1,4 miliarde de euro.

Fondatorii Mişcării România Împreună solicită Guvernului să prezinte un plan de evitare a pierderii banilor europeni alocaţi ţării noastre pentru anul în curs şi afirmă că în 2017 au fost pierdute fonduri de 1,2 miliarde euro.

„Guvernul are la dispoziţie până la finele anului să acceseze fonduri europene în valoare de aproape 1,4 miliarde de euro, altfel riscând dezangajarea acestora de către Comisia Europeană. În condiţiile în care Guvernul Dăncilă a reuşit contra-performanţa de a accesa fonduri europene în valoare de doar 70 de milioane de euro în ultimele 3 luni, riscul ca cei 1,4 miliarde să fie pierduţi definitiv este extrem de mare”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, prin Programul Operaţional Regional, suma care poate fi pierdută este de aproape 800 milioane de euro, prin Programul Operaţional Capital Uman suma care poate fi pierdută este de 561 milioane de euro, iar prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă se pot pierde peste 39 de milioane de euro.

„Totodată, atragem atenţia că România a înregistrat un grad real de absorbţie de doar 14% din fondurile europene pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă 6% pre-finanţare plătită automat, ţara noastră fiind pe locul 21 din UE la acest capitol”, se mai menţionează în comunicat. AGERPRES