Sanatate

Orzul verde – beneficii și recomandări

Orzul verde este din ce în ce mai recomandat în alimentație, ca supliment alimentar.

Poate fi vorba de sucul de orzul verde proaspăt sau de pudra si capsulele din orz verde.

Orzul verde este bogat în calciu, vitamina E, enzime și clorofilă. Spre deosebire de orzul normal, orzul verde este o plantă cu valoare nutrițională mai mare, ce este consumată și procesată după ce este recoltată în primele stadii. Îna ceastă etapă conține numeroase subtanțe nutritive și este ușor de asimilat de tractul digestiv.

Conține cantități mari de vitamine, minerale, ca potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, mangan, zinc, beta-caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, acid folic și acid pantotenic. Unele date arată că orzul verde are de 30 ori mai multă vitamină B1 și de 11 ori mai mult calciu decât laptele de vacă, de 6,5 ori mai mult beta-caroten și de aproape 5 ori mai mult fier decât spanacul, de 6 ori mai multă vitamina C decât citricele.

Orezul verde conține aceste substanțe nutritive esențiale într-o formă care este foarte acceptabilă pentru organism. Aceste substanțe nutritive sunt însoțite de enzime esențiale.

Culoarea specifică verde a orzului verde este dată de clorofilă (substanța care le permite plantelor să facă fotosinteză). Aceasta este același produs chimic care face ca iarba să fie verde.

Cum se consumă orzul verde?

Se consumă fie suc din plante proaspete, fie pudră de orz verde sau capsule cu oez verde. Se amestecă sucul de orz sau pudra în apă sau suc, se agită bine și se consumă imediat. Se poate adăuga și în fresh-uri de fructe, smoothie-uri sau alte preparsate. Începeți cu o linguriță o dată pe zi. Treptat puteți consuma până la 3 lingurițe de 2 ori pe zi.

Iată ce beneficii are orzul verde:

Orzul verde are rol antioxidant

Orzul verde conține o cantitate crescută de antioxidanți. Împreună cu vitamina E și beta-caroten, orzul verde este o sursă importantă de enzine specifice care ajută la neutralizarea efectelor radicalilor liberi ai oxigenului produși în timpul metabolismului energetic. Acțiunea de protecție a acestor elemente împiedică dezvoltarea anumitor boli cauzate de stresul oxidativ.

Orzul verde – efect detoxifiant

Orzul verde are un puternic efect detoxifiant natural. Capacitatea de detoxifiere este eficientă în eliminarea metalelor grele dăunătoare acumulate, inclusiv a plumbului, care poate cauza tulburări de comportament și de învățare, în special la copii. Principalii compuși implicați în acest efect sunt oligoelementele, zincul, seleniul și cuprul. În plus, conțnutul de clorofilă și beta-caroten din orzul verde stimulează eliminarea deșeurilor precum mucusul și acizii cristalizați. De asemenea, sprijină procesele metabolice pentru întărirea și detoxificarea ficatului.

Orzul verde și sănătatea pielii

Orzul verde este o sursă bogată de seleniu și poate îmbunătăți în mod semnificativ starea de sănătate a pielii noastre. Este o sursă de antioxidanți, vitamine și minerale care contribuie la o piele sănătoasă. Zincul ajută pielea să se vindece și favorizează vidnecarea rănilor, poate reduce leziunile și alte probleme ale pielii. Seleniul ajută la menținerea elasticității pielii și menține tonusul acesteia.

Proprietățile antiinflamatorii pot reduce acneea și pot combate infecțiile pielii. În plus, ne protejează pielea împotriva efectelor nocive provocate de factori externi, cum ar fi razele UV dăunătoare, vântul și aerul rece. Orzul verde este o modalitate naturală de a stimula regenerarea celulelor fără efecte secundare. Componentele vitale, cum ar fi clorofila, vitamina B, fierul și fitocianina, un pigment albastru în orzul verde, favorizeaza creearea de celule sangvine, iar acest efect ajută la prevenirea semnelor de îmbătrânire prin regenerarea celulelor îmbătrânite și ajută la menținerea pielii sănătoase și tinere.

Digestia și orzul verde

Orzul verde conține o cantitate mare de fibre care acționează ca un probiotic pentru a favoriza bacteriile prietenoase din intestin. Piate fi util în reducerea colitelor datorită efectului benefic asupra bacteriilor dăunătoare, ajută la ameliorarea inflamației și a simptomelor asociate colitei. De asemenea, ajută la echilibrarea fluidului din intestin și susține eliminarea toxinelor din corp. Contribuie și la stabilizarea echilibrului acid-alcalin din corp, fiind un aliment alcalin ce ajută la reducerea acidității din organism care poate cauza tulburări de somn, oboseală, constipație, unghii fragile etc.

Orzul verde și scăderea în greutate

Supraponderabilitatea sau obezitatea sunt factori de risc pentru boli de inimă, cancer, diabet și alte probleme legate de sănătate. Fibrele insolubile pot ajuta la scăderea în greutate,crescând nivelul de energie, oferind în același timp organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie. De asemenea, ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că se reduce apetitul alimentar exagerat.

Orzul verde și imunitatea

Se pare că orzul verde este o sursă importantă de vitamina C, poate chiar mai mult decât citricele. Din acest motiv, poate susține sistemul imunitar și îmbunătățește sănătate generală. Poate reduce riscul de răceli sau gripă. Cuprul este un alt micronutrient important în stimularea imunității din orzu verde, îmbunătățește sănătatea osoasă și este esențial pentru producerea de hemoglobină în celulele roșii din sânge. Consumul regulat de pudră de orz verde asigură nutriția necesară care este necesară pentru echilibrarea producției optime de celule imune din organism. Protecția imună eficientă și puternică luptă eficient împotriva infecțiilor și reduce riscul de dezvoltare a afecțiunilor.

Posibile efecte adverse ale consumului de orz verde

Consumul de orz verde este în general sigur. Efectele secundare ale orzului verde sunt rare. Deși hipersensibilitatea la produsele din orz este asociată de obicei cu sămânța și nu cu frunzele verzi sau cu lăstari, pacienții cu boală celiacă sau alte sensibilități la orz ar trebui să evite utilizarea orzului verde.

Nivelurile ridicate ale anumitor vitamine și minerale, cum ar fi potasiul, vitamina K și fosforul, pot să nu fie potrivite pentru persoanele cu anumite afecțiuni (cum ar fi cei care fac dializă) sau care iau medicamente specifice (cum ar fi warfarina sau insulina). Orzul verde poate scădea nivelul glucozei din sânge.

Din cauza lipsei cercetărilor științifice privind efectele orzului verde asupra sănătății, nu se cunosc exact date privind siguranța consumului de orz verde pe termen lung sau în doze concentrate. Este bine să discutați cu medicul înainte de a introduce orzul verde în alimentație.

Sursa: www.postamedicala.ro

Related Articles

Back to top button