Norvegia: Premiul Rafto pentru drepturile omului a fost acordat unui jurist polonez

Premiul Rafto pentru drepturile omului a fost atribuit joi unui jurist polonez, Adam Bodnar, şi instituţiei pe care el o conduce, „ţinte ale atacurilor” de la venirea la putere la Varşovia a Partidului Lege şi Justiţie (PiS), relatează AFP.

În vârstă de 41 de ani, Adam Bodnar este din septembrie 2015 mediatorul pentru drepturi civice în Polonia, drepturi uneori încălcate de guvernul conservator venit la putere câteva săptămâni mai târziu.

„De când Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile din octombrie 2015 în Polonia, s-a folosit de majoritatea sa din Parlament pentru a adopta legi care reduc independenţa instanţelor şi centralizează puterile statului”, a transmis Fundaţia Raflo, din Norvegia, cea care acordă premiul.

„Noi legi acordă guvernului controlul asupra mass-media publice şi impun limite severe la libertatea de informare şi lobby-ul politic. Drepturile unor grupuri vulnerabile au fost ignorate în mai multe rânduri”, a adăugat fundaţia într-un comunicat.

În acest context, Adam Bodnar s-a remarcat ca „un avocat pentru democraţie, un apărător al minorităţilor şi al drepturilor fundamentale”, subliniază fundaţia.

Premiul Rafto, în valoare de 20.000 de dolari, va fi oficial înmânat la Bergen, în vestul Norvegiei, la 4 noiembrie.

Bodnar nu poate accepta aceşti bani în calitate de funcţionar, aşa că suma va fi acordată unei organizaţii care acţionează pentru drepturile omului în Polonia, a precizat Fundaţia Rafto.

Purtând numele istoricului şi militantului pentru drepturile omului norvegian Thorolf Rafto, premiul are printre foştii laureaţi patru personalităţi (Aung San Suu Kyi, José Ramos-Horta, Kim Dae-Jung şi Shirin Ebadi) care au câştigat apoi Premiul Nobel pentru Pace, care este decernat tot în Norvegia.

Numele laureatului Premiului Nobel pentru Pace din acest an va fi anunţat la 5 octombrie. AGERPRES