Basarabia

Pavel Filip: „Tribuna ONU – mijloc de informare despre evoluțiile în subiectul retragerii forţelor militare străine din RM”

 

Interviu acordat în exclusivitate pentru AIS MOLDPRES de către Prim-ministrul Pavel Filip, în ajunul vizitei la New York la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

MOLDPRES: Domnule Prim-ministru, care sunt aşteptările pe care le are Republica Moldova faţă de actuala sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cu ce mesaj va veni de această dată Republica Moldova la acest for important?

Pavel Filip: Așteptările de la acest for global al întregii comunități internaționale, nu doar ale Republicii Moldova, sunt mereu mari pentru că pe parcursul acestei săptămâni, pe Segmentul Înalt ONU, șefi de stat, de guverne și miniștri de externe vor discuta despre provocările cu caracter global şi regional. Din păcate, provocările nu s-au diminuat, ci au devenit și mai complexe. De la această tribună vom auzi propuneri cu privire la soluţionarea celor mai stringente probleme globale, asigurarea păcii şi bunăstării la nivel internațional. Republica Moldova trebuie să fie parte din aceste soluții.

Cu 73 de ani de istorie în spate, ONU este o structură extrem de complexă, care își propune să alinieze interesele majorității statelor lumii. Astăzi, însă, poziţia aproape la unison a statelor membre este că organizaţia necesită a fi reformată şi adaptată la realităţile curente. Eventualele divergenţe ţin de caracterul reformelor şi modalitatea exactă de implementare a acestora.

În acest sens, Republica Moldova susţine iniţiativele Secretarului General al ONU, Antonio Gutteres, lansate odată cu asumarea mandatului său. În primul rând, reforma ce ține de ameliorarea performanţei Secretariatului ONU în domeniul păcii şi securităţii internaţionale, care pune în prim plan obiectivul prevenirii conflictelor, precum și decizia de repoziționare a sistemului de dezvoltare al ONU, astfel încât acesta să poată contribui efectiv la realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, agreate acum trei ani. În discursul pe care îl voi rosti pe 28 septembrie 2018, voi expune inclusiv poziţia statului nostru asupra reformării Consiliului de Securitate, unul dintre principalele organe ale ONU.

Aceste reforme sunt extrem de importante pentru ca ONU, o organizaţie internaţională de o asemenea anvergură, să poată face faţă provocărilor tot mai complexe la nivel global, să-și asigure astfel relevanța și universalitatea.

Totodată, în mod incontestabil, tribuna Adunării Generale a ONU ne serveşte ca mijloc de informare a comunităţii internaţionale despre reuşitele implementării Agendei 2030, dinamica realizării angajamentelor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere RM-UE, precum şi evoluțiile înregistrate de țara noastră pe subiectul retragerii forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Voi folosi această ocazie pentru a exprima gratitudine pentru faptul că ONU a auzit apelul nostru de a-şi asuma un rol pro-activ în menținerea păcii și securității internaționale și în asigurarea suveranității și integrității teritoriale a statelor membre, în conformitate cu Carta ONU.

Sunt bucuros să constat, că pentru prima dată de la admiterea Republicii Moldova în cadrul ONU, Adunarea Generală a adoptat o rezoluție prin intermediul căreia a declarat incompatibilitatea cu normele de drept internațional și Carta ONU a condiționalității politice care stă la baza refuzului continuu al Federației Ruse de a-și retrage forțele militare și armamentele de pe teritoriul Republicii Moldova.

M.: Ce alte evenimente, întrevederi sunt preconizate în cadrul actualei sesiuni a Adunării Generale ONU?

P.F.: După cum bine cunoaşteţi, Segmentul Înalt este unul dintre cele mai intense evenimente diplomatice, cu agende arhipline pentru toți oficialii prezenți. Voi avea întrevederi bilaterale cu lideri europeni și americani. Pe lângă acestea, urmează să fie semnat Protocolul Opţional la Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, un document important în domeniul incluziunii sociale. De asemenea, în cadrul vizitei urmează să fie prezentate oportunităţile investiţionale ale Republicii Moldova în formatul unei mese rotunde cu reprezentanţii Consiliului de afaceri pentru înţelegere internaţională.

Ţin să subliniez organizarea de către Republica Moldova a unui eveniment colateral, desfășurat în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu genericul „Proiectarea unei viziuni moderne, incluzive şi centrate pe oameni: experienţa Republicii Moldova în avansarea Agendei de Dezvoltare Durabilă”.

Începând cu septembrie 2015, când Republica Moldova s-a alăturat celorlalte 192 de state membre ale ONU care au adoptat Declaraţia Summit-ului privind Dezvoltarea Durabilă, ţara noastră s-a angajat plenar în implementarea reformelor care să corespundă necesităţilor şi aspiraţiilor cetăţenilor Republicii Moldova şi şi-a mobilizat eforturile pentru a elimina toate formele de sărăcie, pentru a combate ilegalităţile şi pentru a aborda problemele schimbărilor climatice. Anticipăm o dinamică progresivă a efortului de implementare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă către anul 2030 şi contăm pe sprijinul şi expertiza Naţiunilor Unite în acest sens.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a recunoscut progresele palpabile ale Republicii Moldova în domeniul implementării Agendei 2030 şi drept urmare s-a conturat iniţiativa de prezentare în fața comunităţii internaţionale a rezultatelor obţinute de țara noastră. În cadrul acestui eveniment, va fi abordat inclusiv rolul societății civile, al sectorului privat şi al altor parteneri în consolidarea viziunii de dezvoltare a Republicii Moldova. Totodată, va fi accentuată importanța cooperării dintre Republica Moldova și Organizaţia Naţiunilor Unite în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

M.: Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția Republicii Moldova privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul țării, aceasta fiind votată cu 64 de voturi pro. Care sunt următoarele acțiuni privind această Rezoluție?

P.F.: Prin adoptarea Rezoluției privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, Adunarea Generală a confirmat că Federația Rusă a atentat la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, prin refuzul de a se conforma normelor dreptului internațional și principiilor înscrise în Carta ONU. În consecință, Federația Rusă trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere armamentele și forțele sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Rezoluția reprezintă un document de referință al ONU, menit să consolideze sprijinul organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. În context, doresc să exprim gratitudinea noastră profundă tuturor statelor membre care au susținut adoptarea rezoluției.

Acest subiect va rămâne în vizorul ONU şi pe viitor, deoarece săptămâna trecută, Comitetul General și Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin consens, decizii privind înscrierea în agenda sesiunii a 73-a a unui punct nou, intitulat “Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Totodată, consider că este important să resuscităm discuțiile la nivelul OSCE cu privire la necesitatea finalizării retragerii forțelor militare ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Nu în ultimul rând, sunt continuate eforturile noastre la nivel guvernamental pentru consolidarea măsurilor și protocoalelor încheiate în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

Related Articles

Back to top button