Cultura

Cătălin Pavel despre Chihlimbar la Alba Iulia, Cluj și Iași

Vineri, 12 octombrie, la ora 17.30, la Librăria Humanitas Alba Iulia (Bulevardul 1 Decembrie 1918), Cătălin Pavel va citi fragmente din cel mai recent roman al său, Chihlimbar, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

Invitată, alături de autor: Diana Câmpan

Luni, 15 octombrie, la ora 18.00, la Book Corner Librarium Cluj (Bdul Eroilor nr. 15), autorul își va întîlni cititorii clujeni, alături de Ruxandra Cesereanu.

Miercuri, 17 octombrie, începînd cu ora 17.30, Cătălin Pavel este invitatul Clubului de lectură „Alecart”, la Cafeneaua Meru (Casa Conachi, Bdul Carol I nr.3).

Vor vorbi alături de autor: Amalia Carciuc, Alina Vițel

Invitat special: Bogdna Crețu

Va modera: Nicoleta Munteanu

Cînd biografiei balcanizate a muzicianului franco-flamand Josquin des Prez i se adaugă o călătorie în Dobrogea, fresca istorică se scorojeşte brusc ca într-o reclamă şi devine o parodie sprintenă. Aici Hanul Ancuţei e, cum-necum, o tabără de creaţie, cu fonduri renascentiste nerambursabile, pentru scriitorii şi muzicienii dintr-o Uniune Europeană medievală. Singurătatea lipseşte din acest roman. Se glumeşte, în gînd sau nu, cu pretexte gîrlă, de la concursul scolastic pentru cea mai complicată alegorie despre Dumnezeu la conflictul dintre birocraţie şi amour courtois. Este o variantă europeană a celor 1.001 de nopţi, una în care se trăieşte din dragoste, pe muzică şi fără discernămînt. Romanul de iubire este camuflat într-o cercetare a „trecutului absolut”, stocat integral în „grădina întristării şi havuzul snoavelor” ca într-un hard disk.
Cătălin Pavel (n. 1976), doctor în arheologie. Săpături în ţară şi în Maroc, Franţa, Germania, Israel, Anglia şi în special Turcia (Milet, Gordion şi, în 2005-2010, Troia), avînd ca rezultat volume academice ca Describing and Interpreting the Past (Editura Universităţii din Bucureşti, 2010) şi Dicţionar de Mitologie Greco-Romană (coautor, Corint, 2011) şi o rubrică permanentă de arheologie în Dilema veche. Bursier CEREFREA la Université Paris 1 Sorbonne, Chevening la Universitatea din Oxford, Andrew W. Mellon la Institutul Arheologic Albright din Ierusalim; a predat cursuri de artă clasică în Bucureşti şi Atlanta. A debutat în poezie cu Altera Pars (A.T.U., 2013), cel mai recent volum de versuri fiind Adagietto (frACTalia, 2016). Romane: Aproape a şaptea parte din lume (Humanitas, 2010; traducere franceză, 2017),Nicio clipă Portasar (Cartea Românească, 2015) şi Trecerea (Cartea Românească, 2016; Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România).

Related Articles

Back to top button