Guvernul a aprobat ieri regulile de organizare a asistenței medicale primare în Republica Moldova, pentru a asigura buna funcționare a cabinetelor de medicină de familie, odată cu instituirea „liberei practici a medicului de familie”, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.
Proiectul are drept scop îmbunătățirea accesului populației la servicii medicale primare de calitate, prin atragerea medicilor de familie să activeze în localitățile rurale și menținerea acestora în sistem, oferind libera alegere de exercitare a profesiei în cadrul cabinetului individual al medicului de familie sau a centrului medicilor de familie.
„Noi astăzi avem lipsa de aproximativ 200 de medici la sate. Nu ne putem împăca cu situația ca în secolul 21 zeci de mii de oameni stau fără medic de familie. Astăzi aprobăm aceste reguli, ceea ce însemna că ministerul de profil poate porni concursurile pentru atribuirea practicilor medicilor de familie”, a spus prim-ministrul.
Documentul stabilește noile forme de activitate a cabinetelor de medicină de familie, criteriile și modul de stabilire, atribuire, retragere, suspendare sau transmitere a practicilor medicului de familie, precum și alte prevederi care condiționează buna funcționare a cabinetelor de medicină de familie.
„Avem mulți medici tineri care vor merge să lucreze și să efectueze această practică individuală. Nimeni nu poate să ne convingă că medicii sau oamenii pot refuza o asistență medicală mai calitativă, și medicul – un venit suplimentar”, a mai adăugat premierul Pavel Filip.
Noile reguli privind organizarea asistenței medicale primare vor fi puse în aplicare în câteva etape: pentru practicile din zona rurală fără medici de familie – la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului, pentru practicile din municipiul Chișinău (cu excepția satelor și comunelor din componența municipiului) – începând cu 1 iulie 2019 și pentru alte practici ale medicului de familie – începând cu 1 ianuarie 2019.