Ion Iliescu se luptă cu fake news-ul, după o înregistrare TV din 2015, şi cere ca mesajul său real să fie difuzat

Fostul preşedinte Ion Iliescu dezminte, pe blogul său, o înregistrare apărută la postul România Tv, în care ar fi avut un mesaj „nimicitor” la adresa PSD, spunând că acesta este din 2015. În context, Iliescu spune că e nevoie de partide conduse democratic.

„În legătură cu presupusa mea intervenţie în procesul politic ce are loc în Partidul Social Democrat, anunţată de postul de televiziune Romania TV, ştire preluată şi de alte televiziuni si site-uri de stiri, fără o minimă verificare a veridicităţii ştirii, sunt obligat să fac următoarele precizări: Intervenţia mea ”nimicitoare”, dacă am înţeles bine, este doar un colaj din discursul rostit la Congresul PSD din 2015! Poziţia exprimată atunci nu este o noutate. Şi acum aş spune exact aceleaşi lucruri în faţa conducerii colective a PSD. Poziţia mea este bazată pe valori şi principii, în care cred, pe care nu le-am negat, de la care nu am abdicat şi nici nu intenţionez s-o fac”, a scris Ion Iliescu, luni pe blogul său.

 Acesta a adăugat că nu a încurajat niciodată conducerea conflictuală, indiferent de partid.

„Abordarea critică a realităţii nu înseamnă ”atac” la cineva. Înseamnă realism şi exprimă dorinţa de a rezolva probleme, nu de a crea altele noi. PSD nu reprezintă, prin problemele pe care le are, excepţia pe scena politică actuală. De fapt, este printre puţinele forţe politice care mai păstrează un minim de coerenţă în acţiunea şi în proiectele sale. Dacă mai mizează însă pe abordarea conflictuală a problemelor interne, va pierde şi această minimă coerenţă”, a completat Iliescu.

Fostul şef al statului mai spune că e nevoie de democraţie în fiecare formaţiune politică pentru o democraţie funcţională în România.

„Dincolo de orice, România are nevoie de stabilitate, de o guvernare coerentă, la rândul ei, responsabilă, şi, mai ales, de consolidarea democraţiei. Repet ce am spus nu o dată: nu poţi avea o democraţie funcţională cu partide care, în interiorul lor, sunt conduse nedemocratic. Este momentul să redeschidem canalele de comunicare, să reluăm dialogul între forţele politice, şi cu societatea civilă. Ca urmare, cer, în virtutea dreptului la replică, televiziunilor care au generat şi răspândit ştirea falsă, să facă precizările cuvenite. Şi, dacă nu cer prea mult, să mă anunţe şi pe mine despre ce am spus, sau am făcut, deşi n-am spus şi n-am făcut”, a conchis Ion Iliescu.

Postul România Tv a difuzat, în acest weekend, o declaraţie a fostului preşedinte Ion Iliescu care reprezenta un mesaj pentru conducerea PSD, fără a se menţiona însă vechimea înregistrării.

MEDIAFAX