Şase scriitori, patru femei şi doi bărbaţi, aspiră să câştige prestigiosul Man Booker Prize 2018

Şase aspiranţi, patru femei şi doi bărbaţi, sunt marţi în competiţie pentru a câştiga prestigiosul premiu literar Man Booker Prize 2018, care recompensează cel mai bun roman al anului scris în engleză şi publicat în Marea Britanie, relatează EFE.

Anna Burns, Daisy Johnson, Robin Robertson din Marea Britanie, Rachel Kushner şi Richard Powers din Statele Unite, şi Esi Edugyan (Canada) sunt cei şase autori incluşi, la 20 septembrie, pe lista scurtă a Man Booker Prize pentru Ficţiune 2018, care are o valoare de 50.000 de lire sterline.

Britanica Daisy Johnson, în vârstă de 27 de ani, a devenit cea mai tânără scriitoare nominalizată în istoria celebrului premiu Man Booker Prize pentru Ficţiune, care a fost acordat pentru prima dată în anul 1969.

Cartea sa, ‘Everything under’, care relatează complicata relaţie mamă-fiică, are ca rivale alte două romane scrise de autori britanici, ‘Milkman’ de Anna Burns şi ‘The long take’ de Robin Robertson. Din 2014, Man Booker Prize este deschis şi scriitorilor din afara insulelor britanice, dar aparţinând comunităţii Commonwealth.

Anul acesta lista finaliştilor este completată de canadianca Esi Edyguan, cu ‘Washington black’, şi de americanii Rachel Kusher şi Richard Powers, cu ‘The Mars room’ şi respectiv ‘The overstory’. Fiecare dintre cei şase finalişti va fi recompensat cu 2.500 de lire sterline, iar câştigătorul va primi ulterior un premiu de 50.000 de lire.

Anul trecut premiul a fost câştigat de scriitorul american George Saunders, cu romanul său ‘Lincoln in the Bardo’, care evocă noaptea în care fostul preşedinte SUA Abraham Lincoln l-a îngropat pe fiul său în vârstă de 11 ani.

Câştigătorul de anul acesta va fi anunţat marţi seară într-o ceremonie care se va desfăşura la complexul Guildhall din Londra şi care începe la ora locală 21:30.AGERPRES