Dependenţa de telefoanele mobile, subliniată de un studiu ce relevă că majoritatea britanicilor îşi verifică smarphone-ul în timp ce mănâncă

Majoritatea britanicilor nu reuşesc să reziste în timpul cinei luate acasă fără să-şi verifice telefoanele, conform concluziei unei analize realizate recent de o companie de sondare a opiniei publice, un indiciu al nivelului actual de dependenţă de tehnologie.

Peste jumătate (55%) din participanţii la sondajul YouGov au declarat că îşi verifică telefonul în timp ce iau cina, iar 53% au recunoscut că îşi consultă telefonul mobil chiar şi când cinează în oraş cu prietenii sau familia, potrivit raportului publicat de compania britanică, citat de Press Association.

Într-un procent similar (54%) respondenţii au declarat că nu rezistă mai mult de două zile fără ca lipsa telefonului mobil să îi deranjeze.

Atât Google cât şi Apple au răspuns la dezbaterea din ce în ce mai aprinsă legată de efectul utilizării telefonului mobil asupra sănătăţii prin introducerea în dispozitivele lor a unor instrumente de gestionare a utilizării şi de limitare a timpului de folosire a ecranului, în cadrul unui efort de a aborda şi îmbunătăţi bunăstarea digitală.

Unele campanii naţionale, precum ”Scroll Free September”, ce promovează o pauză de treizeci de zile de la utilizarea conturilor din media de socializare, au fost de asemenea iniţiate în încercarea de a creşte nivelul de conştientizare pe această temă şi de a-i ajuta pe utilizatori să reducă timpul pe care îl alocă dispozitivelor mobile.

Analiza recentă a fost realizată pentru a marca parteneriatul dintre YouGov şi noua expoziţie ”The Future Starts Here”, desfăşurată în Londra, şi examinează dependenţa din ce în ce mai mare a britanicilor faţă de dispozitivele mobile şi efectul acesteia asupra interacţiunilor umane.

Russell Feldman, director de cercetare în domeniul digital, media şi tehnologie de la YouGov, este de părere că ”va fi scăpat neobservat faptul că smartphone-urile preiau controlul asupra vieţii noastre”.

”Pe întreg teritoriul ţării, priveliştea cu capetele aplecate deasupra micilor ecrane a devenit ubicuă. Însă cercetarea noastră demonstrează cât de ataşaţi suntem de fapt de telefoanele noastre mobile – poate chiar fără să realizăm asta”, a menţionat Feldman.

Analiza indică de asemenea că două treimi dintre utilizatorii de telefoane mobile (65%) îşi verifică dispozitivele în pat, în ciuda faptului că tulburările de somn au fost asociate cu lumina albastră emisă de ecranele acestora.

Unii producători au introdus caracteristici speciale pentru mediul nocturn astfel încât să se diminueze cantitatea de lumină albastră emisă de dispozitive, o încercare de reducere a impactului utilizării acestora în timpul nopţii.

”Sondajul nostru sugerează că tradiţionalele conversaţii sunt eliminate în favoarea verificării celui mai recent e-mail, a notificărilor sau a mesageriei şi nu putem decât specula impactul pe care acest lucru îl are asupra relaţiilor cu colegii, prietenii şi chiar cu membrii de familie apropiaţi”, a subliniat Feldman. AGERPRES