Iohannis îi cere DEMISIA lui Tudorel Toader

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat vineri, după avizul Comisiei de la Veneţia, spunând că prevederile din Ordonanţă sunt „un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate” ale ministrului Tudorel Toader, motiv pentru care acesta trebuie să îşi prezinte demisia.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat vineri, după avizul Comisiei de la Veneţia, spunând că prevederile din Ordonanţă sunt „un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate” ale ministrului Tudorel Toader, motiv pentru care acesta trebuie să îşi prezinte demisia.

„Preşedintele României consideră că, din dorinţa de-a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliţia PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept şi încrederea cetăţeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcţia sau poziţia pe care o are în societate, ci şi toate eforturile unei întregi naţiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile”, se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială..

Sursa citată precizează că şeful statului condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiţiei şi îi cere demisia.
„Sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni. Preşedintele României menţionează că acesta este un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie”, se arată în comunicatul de presă.

Klaus Iohannis consideră că aspectele foarte grave reţinute de Comisia de la Veneţia cu privire la modificările aduse legilor justiţiei şi codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc, de care actuala guvernare trebuie să ţină cont „pentru a nu împinge România pe o direcţie incompatibilă cu valorile Uniunii Europene”.

„Punerea în pericol a independenţei procurorilor şi judecătorilor, afectarea încrederii în justiţie, impactul negativ asupra eficienţei actului de justiţie în materie penală în combaterea diferitelor infracţiuni, inclusiv a infracţiunilor de corupţie, a celor săvârşite prin violenţă sau a celor de criminalitate organizată sunt aspecte esenţiale asupra cărora Comisia de la Veneţia atrage atenţia în analiza sa. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că, prin concluziile prezentate public, Comisia de la Veneţia constată că modificările aduse legilor justiţiei şi legislaţiei penale bulversează întregul sistem judiciar şi generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecinţe directe asupra unor proceduri şi dosare penale în care sunt implicaţi oameni politici”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele consideră că este inacceptabil ca întreaga legislaţie din acest domeniu esenţial pentru orice democraţie autentică să fie alterată.

„Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să ţină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia şi să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiţiei, dar şi Codurilor Penale şi de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiţiei şi a statului de drept să înceteze. Preşedintele României consideră că reevaluarea în ansamblu a modificărilor în discuţie va trebui să se realizeze printr-un proces amplu şi real de consultare, astfel încât să rezulte o legislaţie îmbunătăţită, care să se bucure de un larg sprijin al societăţii româneşti şi, totodată, să garanteze respectarea statului de drept şi a tuturor standardelor internaţionale în materie”, arată sursa citată.

Tudorel, reacţie după ce Iohannis i-a cerut demisia: Modificările Codurilor au survenit în Parlament

Tudorel Toader a declarat pentru MEDIAFAX, după ce Iohannis i-a cerut demisia, că modificările codurilor au survenit în Parlament, pentru că la Ministerul Justiţiei au fost elaborate doar proiectele de lege pentru aceste modificări. Toader a mai spus că Preşedintele ar trebui să ştie aceste aspecte.

„Presedintele Comisiei speciale a exprimat pozitia legiuitorului. Reamintesc faptul ca la MJ au fost elaborate proiecte de lege pt modificarea Codului penal si de procedura penala pentru punerea de acord cu deciziile CCR si pentru transpunerea a doua directive! Restul modificarilor celor doua Coduri au survenit in Parlament! Presefintele stie, sau ar trebui sa stie, aceste aspecte!”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru MEDIAFAX.