Arabia Saudită cataloghează asasinarea lui Jamal Khashoggi drept o „greşeală gravă”

Arabia Saudită a catalogat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul ca fiind „o greşeală uriaşă şi gravă” şi a reiterat că prinţul moştenitor Mohammad bin Salman nu a fost implicat în acest incident, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Afirmaţiile făcute de ministrul saudit Adel al-Jubeir reprezintă cea mai directă reacţie a Riadului, care a oferit multiple explicaţii privind dispariţia lui Khashoggi la 2 octombre.

„Aceasta a fost o operaţiune pe cont propriu. O operaţiune în care mai mulţi indivizi au ajuns să depăşească autoritatea şi responsabilitatea pe care o au”, a declarat Jubeir.

„Au făcut o greşeală atunci când l-au omorât pe Khashoggi şi au încercat să o muşamalizeze”, a mai declarat oficialul.

Duminică seara, presa saudită a relatat că atât regele saudit Salman, cât şi prinţul moştenitor Mohammed l-au sunat pe fiul lui Khashoggi, Salah, pentru a îi transmite condoleanţe.

„Din păcate, o greşeală uriaşă şi teribilă a fost făcută şi vă asigur că cei responsabili vor fi traşi la răspundere”, a mai declarat Jubeir.

Oficialul saudit a declarat că Arabia Saudită nu cunosc detalii privind uciderea lui Khashoggi şi nici unde este trupul jurnalistului. Acesta a declarat că prinţul moştenitor nu este responsabil.

Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Acesta a fost declarat dispărut în data de 2 octombrie, după ce a intrat în sediul consulatului Arabiei Saudite în Istanbul pentru a-şi depune documentele de căsătorie şi nu a mai ieşit.

Oficialii din Marea Britanie, Franţa şi Germania condamnă uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi cer Arabiei Saudite clarificări urgente privind modul în care a acesta a fost ucis.MEDIAFAX