Preşedintele american Donald Trump priveşte deja spre scrutinul prezidenţial din 2020, prin discursurile pasionale în faţa unor mulţimi surescitate şi prin atacurile asupra unor potenţiali adversari, în campania pentru alegerile de la mijloc de mandat din SUA, comentează AFP.
Cu până la patru întâlniri de campanie pe săptămână sub sloganul ”Să facem America măreaţă din nou” (”Make America Great Again”), liderul de la Casa Albă şi-a mobilizat baza de susţinători în speranţa de a-i ajuta pe republicani să-şi menţină controlul în Camera Reprezentanţilor şi Senat, după scrutinul de la 6 noiembrie.
„Democraţii îşi doresc foarte tare să vă majoreze taxele, să arunce ţara în socialism”, a declarat sâmbătă Donald Trump în faţa susţinătorilor săi la Elko, în Nevada. „Vor încerca să ne arunce ţara într-un coşmar al paraliziei şi al haosului”, a adăugat el.
Aceste adunări, unde muzica şi discursurile sunt practic identice cu cele de la mitingurile miliardarului înainte de victoria sa surpriză din 2016, par să dea startul campaniei sale pentru 2020.
În opinia lui Steven Bannon, fost consilier al preşedintelui republican şi figură a naţionalismului american, alegerile de la mijloc de mandat sunt „prima campanie de realegere a preşedintelui Trump”.
Deşi oficial face campanie pentru aleşi locali, preşedintele vorbeşte în primul rând despre el însuşi, lăudându-se cu reuşitele deja istorice, în opinia sa, ale mandatului său, mergând de la „cea mai bună economie” a lumii până la lupta sa împotriva imigraţiei clandestine.
„America este din nou respectată” în lume, a spus el în faţa publicului său entuziast.
Ca un plus, acest turneu îi oferă de asemenea ocazia să îşi construiască o reţea de voluntari în ţară şi să adune fonduri. Cu 106 milioane de dolari deja adunate pentru campania pentru 2020, Donald Trump devansează de departe orice potenţial rival actual.
Întrebat la mijlocul lui octombrie dacă va încerca să obţină un al doilea mandat, el a răspuns: ”100%”.
Centrat pe crearea de locuri de muncă şi pe patriotism, mesajul său are o rezonanţă puternică în SUA. Cu un stil unic, el combină sloganuri percutante cu ironii uneori demne de curtea şcolii, fără a ezita totodată să răstălmăcească realitatea, comentează AFP.
Nu le este uşor democraţilor să îi contracareze mesajul, spune Robert Erikson, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Columbia.
„Să se arunce în noroi nu funcţionează foarte bine pentru ei. Iar dacă există cineva capabil să se ridice maiestuos deasupra tuturor acestor lucruri, nu văd încă cine ar putea fi acest cineva”, mai afirmă el, în contextul în care democraţii caută viitorul candidat al partidului, rămas orfan după plecarea lui Barack Obama de la Casa Albă.
În ceea ce îl priveşte, Donald Trump continuă linia care l-a dus spre victoria-şoc de la Casa Albă. Şi îşi atacă în continuare oponenţii punându-le porecle, deseori jignitoare.
Fostul candidat la alegerile primare democrate Bernie Sanders devine ”Bernie nebunul”. Senatoarea Elizabeth Warren, posibil candidat în cursa democraţilor pentru alegerile din 2020, este ”Pocahontas”, a decretat preşedintele american, ironizând revendicarea acesteia că ar avea rădăcini amerindiene îndepărtate.
Fiind pentru moment în pole position în sondajele din tabăra democrată pentru 2020, fostul vicepreşedinte Joe Biden are parte de o doză dublă de ridiculizare.
„Joe Biden nebunul încearcă să facă pe durul. Însă de fapt el este slab, atât mental cât şi fizic”, a scris Donald Trump pe Twitter, afirmând că, într-o ceartă, Biden „ar fi bătut rapid, plângând”.
Totuşi, este încă imposibil de prezis ce se va întâmpla în doi ani, subliniază Robert Erikson. La fel ca în cazurile lui Barack Obama şi Donald Trump, noi personalităţi ar putea apărea, dând peste cap totul.
„La acest moment exact în urmă cu patru ani, Trump nu era nici măcar considerat un candidat serios”, reaminteşte Erikson. AGERPRES