La 24 octombrie, este marcată anual Ziua mondială de luptă împotriva poliomielitei. Ținta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) este de eradicare a poliomielitei și s-au făcut progrese importante, însă, din cauza ratei crescute de migrație și pentru că unele persoane nu se vaccinează, există riscul ca boala să reapară în Europa, atenționează prof. dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS. Europa a fost considerată zonă liberă de poliomielită în anul 2002, dar pericolul persistă.
„Și în România, și în orice țară, trebuie în continuare controlate apele. De exemplu, în Israel, acum câțiva ani s-a descoperit virusul polio în apele reziduale, ceea ce arată că acolo a ajuns de la un om. Se face monitorizarea apelor. Ei au avut atunci o campanie fulger de vaccinare cu virus viu, care a stopat răspândirea virusului sălbatic. Există virusul vaccinal și virusul sălbatic. Cel sălbatic este cel care produce poliomielita. Cel vaccinal previne poliomielita cu condiția să ai o bună acoperire vaccinală. Trebuie consolidată vaccinarea înainte de eradicare, pentru că se va renunța la vaccinare în acel moment”, explică Alexandru Rafila în exclusivitate pentru SănătateaTV.ro.
Ultimul caz de poliomielită din România a fost diagnosticat în aprilie 1992, la un copil de etnie romă din judeţul Giurgiu, care nu fusese niciodată vaccinat. Conform schemei de vaccinare aprobate de Ministerul Sănătății, în România, copiii primesc mai multe doze de vaccin antipolio începând de la două luni până la vârsta de opt ani, însă în ultimii ani autoritățile au întâmpinat reale probleme din cauza refuzului părinților de a-și imuniza copiii.
Poliomielita este o boală virală extrem de contagioasă care poate provoca paralizie, dificultăți respiratorii și chiar moartea bolnavului. Cei mai predispuși la a contracta boala sunt copiii mai mici de cinci ani. Virusul polio este un enterovirus transmis de la om la om, în principal pe cale fecal-orală sau, mai rar, printr-un vehicul comun (apă sau hrană contaminată). Se înmulțește în intestin, de unde poate invada sistemul nervos și poate cauza paralizie. Simptomele inițiale ale poliomielitei includ febră, oboseală, cefalee, vărsături, rigiditate la nivelul gâtului și durere la nivelul membrelor. În 10% din cazuri, boala provoacă paralizie, adesea permanentă. Pentru poliomielită nu există tratament, boala poate fi prevenită numai prin imunizare.
După anul 1988, cazurile de poliomielită au scăzut cu peste 99%, de la aproximativ 350.000 de îmbolnăviri pe an, la doar 37 de cazuri raportate în 2016, însă boala nu a fost eradicată la nivel global. Reducerea numărului de cazuri se datorează însă campaniilor permanente și eforturilor susținute pentru eradicarea bolii prin vaccinare. În 2017, cazuri de poliomielită s-au mai înregistrat doar în Pakistan, Afganistan și Nigeria.