Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici s-au întâlnit, marţi, la Parlament, cu oficialii polonezi pentru a discuta despre Fondul Suveran de Investiţii. Potrivit liderului PSD, discuţiile au loc în urma ”temerilor” ALDE cu privire la înfiinţarea FSDI.
„Eu sper, eu şi doamna prim-ministru şi toţi colegii noştri, ca într-un termen rezonabil să aibă loc o întâlnire la coaliţie, la Guvern, pentru a se debloca ordonanţa care să reglementeze posibilitatea înfiinţării unor compani, unor firme care să funcţioneze ca un fond de dezvoltare şi investiţii. Am înţeles că e nevoie de o înţelegere mai bună şi s-a solicitat să existe o întâlnire cu cei doi oficiali din Polonia şi cred că a fost o ideebună. Cred că trebuie să mai facem una sau mai multe întâlniri până când ajungem la o formă finală sau până când temerile care au stat la baza nesusţinerii acelei ordonanţe au dispărut”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, după discuţiile purtate cu oficialii polonezi, în Palament.
Întrebat dacă sugerează că ALDE are temeri cu privire la Fondul Suveran de Investiţii, Liviu Dragnea a răspuns: „Eu nu sugerez asta. Eu spun, nu sugerez. Dar asta nu înseamnă că sunt incorecte sau sunt de criticat. Este într-adevăr o decizie importantă”.
Liderul PSD a precizat că modelul polonez pentru Fondul Suveran de Investiţii este diferit de modelul aprobat în programul de guvernare al României.
Întrebat care a fost scopul întâlnirii cu oficialii polonezi, preşedintele PSD a răspuns: „Nu ştiu, nu am organizat-o eu. Eu am participat”.
Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că Fondul Suveran de Investiţii al Poloniei este diferit de cel al României.
„Nu sunt chiar identice cele două proirecte. În modul în care ne-am imaginat noi Fondul polonez pare să aibă un camp de acţiune ceva mai restrâns ca instrument financiar în principal. Dar sigur că au câteva rezultate notabile, de exemplu achiziţiile unui pachet important din acţiunile băncii PECAO din Polonia, care aparţinea grupului Unicredit şi care a devenit în acest fel o bancă poloneză importantă, astfel încât în momentul de faţă, capitalul din băncile poloneze reprezintă 50%. În România probabil că ele reprezintă mai puţin de 20%. Au făcut acest lucru cu scopul declarant de a stimula economia poloneză. Şi alte exemple care au urmat au fost elocvente în această privinţă. Nu am plecat cu intenţia să copiem pe cineva, pentru că nu există două fonduri de dezvoltare identice. Într-un fel funcţioneză în Polonia, altfel în Franţa sau în Italia, în Germania, etc. E interesantă experienţa lor. La noi nu este niciun impas, decât că trebuie două lucruri făcute: trebuie adoptată prin OUG, probabil acre după aceea va veni la dezbatere în Parlament, cadrul general de funcţionare al Fondului de dezvoltare, şi aici trebuie făcută o diferenţă între legislaţia lui şi crearea propriu zisă. Probabil în perioada următoare aceste lucrurui vor fi clarificate la nivelul Guvernului, atât în ceea ce priveşte cadrul legislative general cât şi soluţia concretă”, a declarant Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea cu oficialii polonezi.
Întrebat când se va debloca ordonanţa privind Fondul Suveran de Investiţii, preşedintele Senatului a susţinut că aceasta se va debloca în momentul în care proiectul „va fi aşezat pe drumul cel bun”.
„În momentul în care proiectul de ordonanţă referitor la crearea cadrului legislative e unul cuprinzător şi care permite sau ne dă siguranţa că acest proiect este aşezat pe drumul cel bun”, a conchis Tăriceanu.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a găzduit, marţi, o întâlnire în format extins, cu Jerzy Kwiecinski, ministrul investiţiilor şi dezvoltării din Polonia şi cu Pawel Borys, preşedintele Fondului Polonez pentru Dezvoltare. La întâlnire au participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, dar şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.