Furtuni violente, precipitaţii abundente şi căderi de zăpadă s-au abătut asupra unei importante părţi din Europa, provocând moartea a 12 persoane în Italia şi Malta, blocând drumurile şi cauzând pene de curent, au anunţat marţi autorităţile, potrivit dpa.
Bilanţul persoanelor decedate în Italia a crescut la 10, de la şase anunţate luni, după ce un pompier a murit strivit de un copac prăbuşit în timpul operaţiunilor de salvare în regiunea alpină Bolzano (Tirolul de Sud), în apropiere de graniţa cu Austria.
În provincia învecinată, Trento, o femeie şi-a pierdut viaţa după ce locuinţa sa a fost prinsă de o viitură de noroi şi pietre, iar un pescar a fost găsit decedat într-un lac.
Un practicant de kite-surfing a murit în apropiere de Rimini, un oraş de pe ţărmul Mării Adriatice, după ce vântul deosebit de puternic l-au făcut să se izbească violent de o stâncă, a anunţat agenţia de ştiri ANSA.
În Malta, apele agitate au provocat moartea a două persoane: o femeie de naţionalitate germană care făcea scufundări în apropierea insulei Gozo şi un pescar de 85 de ani, care primise anul trecut un premiul pentru salvarea unui om de la înec.
De la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a transmis condoleanţe Italiei, precizând că executivul Uniunii Europene este ”pregătit să ofere sprijinul şi ajutorul de care este nevoie”.
Furtunile din provincia nord-vestică Liguria au determinat închiderea aeroportului din Genova şi au provocat avarii severe la nivelul căilor de acces spre staţiunea turistică Portofino, care a rămas izolată de restul regiunii.
Rapallo, un port din vecinătate, a fost devastat de valuri de până la zece metri înălţime care au distrus aproape 200 de iahturi, inclusiv unul aparţinând fiului lui Berlusconi, Piersilvio, a relatat cotidianul Corriere della Sera.
Marţi, zeci de mii de locuinţe din nordul Italiei au rămas fără electricitate, iar şcolile au fost închise ca măsură de precauţie în mai multe oraşe, printre care Roma, Napoli şi Veneţia.
Oraşul Veneţia s-a confruntat luni cu cele mai grave inundaţii din ultimii zece ani. Apele crescute au provocat pagube extinse, fiind afectate şi două tapiserii de Joan Miro, care urmau să fie expuse în curând pentru public.
Intemperiile au afectat, de asemenea, Spania, unde 30.000 de locuinţe din Menorca au rămas fără electricitate timp de 48 de ore, după ce o tornadă a lovit insula în weekend.
O masă de aer polar care a ajuns în nordul Spaniei a produs condiţii de iarnă cu un amestec de ploaie şi zăpadă, afectând autostrăzile şi cursele feroviare din regiunile Asturia şi Galicia. Trupe de militari au fost aduse în zonă pentru a ajuta echipele de intervenţie să îndepărteze cablurile electrice căzute la pământ şi copacii prăbuşiţi.
În sudul şi centrul Franţei, peste 1.000 de persoane au fost duse în adăposturi peste noapte după ce mai mulţi conducători auto au rămas înzăpeziţi pe şosele, au precizat autorităţile din departamentele Loire şi Haute-Loire.
În Haute-Loire, 150 de poliţişti, soldaţi şi pompieri au fost mobilizaţi pentru a veni în ajutorul şoferilor blocaţi pe şosele marţi dimineaţa.
Circa 195.000 de locuinţe de pe tot teritoriul ţării au rămas fără electricitate din cauza furtunilor, a precizat companie de electricitate Enedis.
La est, ploaia şi vântul cu viteze de până la 100 de km/h au izolat insulele croate din Marea Adriatică, anulând cursele de feribot, potrivit postului public de televiziune TV HRT.
Mai multe drumuri de coastă au fost, de asemenea, închise circulaţiei, din cauza precipitaţiilor care au căzut în cantităţi record în anumite regiuni. În Delnice (vestul Croaţiei), au căzut 156 de litri de apă pe metru pătrat într-un interval de 24 de ore.
În Slovenia, furtuna a doborât copaci şi a provocat inundaţii minore pe alocuri. Codul roşu se menţine în anumite regiuni din cauza creşterii debitului râului Drava, a informat agenţia de presă oficială STA.
În sudul Austriei, circa 10.000 de locuinţe au rămas fără alimentare cu electricitate în provincia Carintia. În plus, serviciile de urgenţă s-au mobilizat pentru protejarea comunităţilor de inundaţii după precipitaţiile abundente din ultimele zile.
Cu toate acestea, nu toată Europa a avut de înfruntat vremea rea. La Berlin, a fost neobişnuit de cald pentru acest anotimp, cu 19 grade Celsius, în timp ce la Varşovia, mercurul termometrelor a trecut de 21 de grade Celsius. La Bucureşti, s-au înregistrat 23 de grade Celsius. AGERPRES