Primul centru pentru câini vagabonzi a fost inaugurat în capitală

Primul centru pentru câini vagabonzi a fost inaugurat astăzi în capitală. Centrul oferă servicii de sterilizare a maidanezilor și este amenajat pe teritoriul necropolei municipale, transmite MOLDPRES.

Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, în cadrul centrului de sterilizare a maidanezilor este amenajat un cabinet veterinar unde sunt oferite servicii de sterilizare și îngrijire postoperatorie (3-7 zile). Astfel, animalele prinse în stradă sau aduse de către voluntari sunt sterilizate, ținute în voliere sub supraveghere pe perioada postoperatorie, iar apoi eliberate. Capacitatea totală a centrului este 50-70 de animale pe săptămână.

În cadrul evenimentului, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a menționat că scopul municipalității este de a reduce numărul maidanezilor prin sterilizare. „În următoarele șase luni, ne dorim sterilizarea a circa o mie de câini, iar pentru anul viitor planificăm extinderea cabinetului veterinar, dotarea acestuia cu utilaje performante și crearea registrului electronic al animalelor”, a menționat Codreanu.

Totodată, primarul capitalei a îndemnat cetățenii, voluntarii și ONG-urile să se implice activ atât în procesul de sterilizare a animalelor, cât și în campaniile de informare privind soluționarea problemei câinilor vagabonzi.

Potrivit autorităților municipale, primul câine sterilizat în cadrul cabinetului veterinar va fi adus în curtea primăriei pentru pază. Prin acest gest se dorește încurajarea cetățenilor să adopte animalele care au fost sterilizate.

La rândul său, șeful Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate”, Eugen Axentiev, a afirmat că odată cu amenajarea centrului a fost format și Serviciul de ecarisaj, care a fost dotat cu prima unitate specializată pentru prinderea și transportarea maidanezilor. În total, municipalitatea va echipa cinci astfel de mașini.

Pentru deschiderea centrului pentru îngrijirea maidanezilor Primăria municipiului Chișinău a alocat circa 400 mii de lei.