Scotland's First Minister Nicola Sturgeon speaks at the Royal Society of Arts in London, Britain October 15, 2018. Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Oamenii nu trebuie să rămână spectatori în faţa urii, îndeamnă premierul scoţian în vizită la Auschwitz

Oamenii trebuie să reacţioneze ferm în faţa urii, a făcut apel miercuri şefa executivului scoţian Nicola Sturgeon în cursul unei vizite la Auschwitz, transmite Press Association.

„Cele întâmplate aici (la Auschwitz-Birkenau) au reprezentat una din cele mai negre perioade din istoria umanităţii şi este foarte important să ne amintim de toţi cei care au suferit şi au fost ucişi, dar la fel de important este să nu vedem aceste lucruri doar ca pe o lecţie de istorie”, a spus Nicola Sturgeon, care a însoţit 200 de elevi de la şcoli din Scoţia într-o excursie organizată de Holocaust Educational Trust.

„Holocaustul nu a început aici, a început cu stereotipizarea şi dezumanizarea evreilor, a început cu manifestări zilnice de discriminare şi antisemitism. Chiar dacă a fost comis de nazişti, a fost facilitat de sutele de mii de oameni care l-au acceptat sau l-au trecut cu vederea. (…) Astăzi, când antisemitismul şi în general intoleranţa şi prejudecăţile încep din nou să se facă auzite în lume, cred că este cu atât mai important să fim ferm hotărâţi să nu mai rămânem simpli spectatori în faţa urii”, a îndemnat Nicola Sturgeon.

Vizitatorii au asistat la o slujbă şi au aprins lumânări în memoria celor morţi în notoriul lagăr de concentrare. Mollie Graham, în vârstă de 17 ani, una din participantele la excursie, a mărturisit că a fost „mişcător şi oribil” să vadă camerele de gazare. „E important să vezi prin ce au trecut oamenii pentru că e mai mult decât a citi o carte, e viaţa adevărată”, a spus o colegă a sa de generaţie, Navkiran Kooner.

Circa 1,1 milioane de oameni, între care un milion de evrei, au fost asasinaţi în lagărul de concentrare şi exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau.AGERPRES