Ruşinea, tabuurile şi cultura macho, obstacole în calea detectării timpurii a cancerului de prostată

Ruşinea, tabuurile şi cultura macho, care primează încă în societate, sunt obstacole în calea detectării timpurii a cancerului de prostată în ţările latino-americane, potrivit medicului oncolog Samuel Rivera, citat miercuri de EFE.

„De fapt, 70 % din cazurile care se înregistrează sunt detectate în etape târzii, când boala deja s-a extins la oase”, a explicat medicul mexican.

Samuel Rivera, medic şi fost preşedinte al Societăţii Mexicane de Oncologie, a precizat că cel mai bun mod de a detecta boala este prin examinare rectală şi prin testarea antigenului specific prostatic (PSA).

Potrivit experţilor, doar patru din 100 de mexicani acceptă să se supună unei examinări rectale, în mare parte din cauza culturii machiste care primează în societate.

Cancerul de prostată stă la baza a 13 % din totalul deceselor provocate de cancer în America Latină, unde face peste 85.000 de victime şi ocupă primul loc în incidenţa cancerelor în rândul bărbaţilor.

În Mexic, această boală este prima cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor de peste 60 de ani şi se estimează că 15 persoane sunt ucise zilnic de această boală.

Problema, a afirmat acelaşi oncolog, este că în America Latină nu există o cultură a îngrijirii sănătăţii în rândul bărbaţilor, femeile fiind cele care merg mai frecvent la medic.

Potrivit lui, în ţările mai dezvoltate, doar 10% din cazuri sunt diagnosticate într-o etapă incurabilă, în timp ce în ţările latino-americane acest procent creşte la şapte din zece cazuri.

„Este o boală letală dacă se descoperă târziu. Pacienţii nu prezintă simptome în primele etape, astfel încât ei ajung la medic atunci când este deja prea târziu”, a avertizat Samuel Rivera. AGERPRES