Peste 200.000 de români au participat, în ultimii patru ani, la proiecte finanţate prin Erasmus+

Peste 200.000 de români au participat la proiecte finanţate prin programul Erasmus+ în perioada martie 2014 – septembrie 2018, cu o rată de absorbţie a fondurilor de aproape 99%.

Beneficiarii au putut participa la unul dintre cele 3.993 de proiecte, care au avut un buget total de 320 de milioane de euro. Pentru 2019, bugetul alocat de Uniunea Europeană este de peste 85 de milioane de euro.

“Am reuşit să finanţăm un număr impresionant de proiecte, la care au participat peste 200.000 de oameni – elevi, studenţi, profesori, formatori, tineri în general. Toate tipurile de proiecte şi toate sectoarele pe care le acoperă Erasmus+, şi anume învăţământ preuniversitar, învăţământ profesional şi tehnic, învăţământ superior, educaţia adulţilor şi domeniul tineret – au un public care este foarte interesat de program, iar interesul cel mai mare (…) se înregistrează în domeniile care au bugetele prestabilite (…) mai mic decât altele; de exemplu, în domeniul educaţiei adulţilor primim de opt ori mai multe candidaturi decât putem să finanţăm”, a declarat, joi, directorul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Monica Calotă.

Potrivit acesteia, în România, în medie, numărul candidaturilor pentru aceste programe este de patru ori mai mare decât pot fi finanţate.

Printre ţările preferate de studenţi pentru schimbul de experienţă prin programe Erasmus se numără Franţa, Germania, Belgia, Italia sau Spania.

“Nu este vorba doar de faptul că fac cunoştinţă cu un alt sistem de învăţare, (…) varietatea aduce o valoare adăugată, întotdeauna, dar mai mult de atât, imersiunea într-o altă cultură, într-o altă limbă, într-o altă ţară aduce un plus de valoare în dezvoltarea personală. Prin urmare, beneficiul este pe două planuri: şi profesional, dar şi personal”, a spus Monica Calotă.

Perioada minimă de studiu este de trei luni, însă cei mai mulţi se duc pentru cel puţin un semestru, care poate reprezenta o întreagă experienţă de viaţă.

Pentru proiectele de mobilitate, bugetul aprobat pentru 2018 este de peste 23,5 milioane de euro, domeniul de formare profesională beneficiind de peste 14 milioane de euro. AGERPRES