„În contextul vizitei oficiale efectuate în Sultanatul Oman, în perioada 3-5 noiembrie 2018, prim-ministrul român, doamna Viorica Dăncilă, a vizitat şi a semnat în cărţile de onoare ale Muzeului Naţional al Sultanatului Oman, Marii Moschei a Sultanului Qaboos şi Operei Regale din Muscat, monumente emblematice din capitala statului omanez. (…) În contextul vizitării Marii Moschei din Muscat, prim-ministrul României a apreciat grandoarea edificiului şi a arătat că în România se află o importantă comunitate istorică musulmană, care se bucură de drepturi depline ale libertăţii de cult şi care trăieşte în armonie cu reprezentanţii altor culte religioase”, relevă sursa citată.
Potrivit acesteia, una dintre cele mai frumoase moschei moderne din lume, care îmbină stiluri arhitecturale islamice variate din Orientul Mijlociu şi Oman, Marea Moschee a Sultanului Qaboos este cunoscută pentru faptul că deţine cel mai mare covor lucrat manual, dintr-o singură piesă (70x60m) şi cel mai mare candelabru din lume, poleit cu aur de 24 de carate.
„Înfiinţat prin Decret Regal în anul 2013 şi inaugurat la 30 iulie 2016, Muzeul Naţional al Sultanatului Oman prezintă istoria şi tradiţia ţării, prin intermediul a peste 7.000 de exponate, reunite în cele 12 galerii tematice. Observând traseul istoric al exponatelor, care prezintă evoluţia de la cea mai veche aşezare umană din Peninsula Oman, cu aproximativ două milioane de ani în urmă, până în prezent, prim-ministrul României a exprimat respectul profund pentru istoria statului omanez şi a salutat modalitatea interactivă de prezentare a acesteia. În context, şeful Executivului român a evocat importanţa istorică a anului 2018 pentru România, ce urmează să aniverseze, la 1 decembrie, 100 de ani de la momentul Marii Uniri”, menţionează sursa citată.
Conform acesteia, cu prilejul vizitei la Opera Regală din Muscat, prima operă din Peninsula Arabică, a cărei construcţie a început în anul 2007, din dispoziţia Majestăţii Sale, Sultanul Qaboos, primul ministru român a apreciat arhitectura deosebită a clădirii, emblematică pentru stilul omanez modern, amintind, în context, că soprana Angela Gheorghiu a susţinut un spectacol la Muscat, pe scena aceluiaşi lăcaş de cultură. A exprimat interesul statului român de a fi prezent în viaţa culturală omaneză, în cadrul festivalurilor de muzică tradiţională şi a celor militare, organizate şi găzduite anual de Opera Regală.
La finalul vizitei, Alteţa Sa Regală Mona bint Fahad Al-Said, vice-cancelar adjunct al Universităţii Sultan Qaboos din Muscat, a oferit o cină în cinstea premierului Dăncilă, se mai arată în comunicat. AGERPRES