Romanul Maşa şi Extraterestrul de Nichita Danilov, tradus în limba rusă de Miroslava Metleavoi (cu titlul Машa и инопланетянин), a fost publicat de curînd la Editura Vest-Consulting din Moscova.
La Editura Polirom, Maşa şi Extraterestrul a apărut în 2005 în prestigioasa colecţie „Fiction LTD”.
Demonicul, raţionalul şi iraţionalul, fantasticul şi derizoriul îşi dau mîna în romanul lui Nichita Danilov, pentru a reconstrui un univers în aparenţă extrem de logic, unde orice adevăr devine posibil. Ca, de altfel, şi reversul său. Extraterestrul, coborît din lumea esenţelor sau a „alcoolurilor pure”, cum spune el, în realitatea brută, bîntuită încă de fantasmele totalitarismului, apare în ochii Maşei ca un fel de umbra a lui Anticrist, dacă nu chiar ca Anticristul însuşi. Babulea Tatina, Ippolit Subotin, ca un fel de duhuri sau zei nebuni ai locului, Gligori, batrîna Bertha, Fevronia şi Nicanor, precum şi cîteva animale fabuloase precum Evlampia, „ghiesa”, Increatul şi cei doisprezece şobolănaşi ai săi îmbrăcaţi în haine de apostoli constituie o parte din galeria personajelor care umplu cu umor, ironie şi absurd acest roman care se citeşte pe nerăsuflate.
Nichita Danilov s-a născut în 1952, la Mușenița Climăuți, județul Suceava; absolvent al Facultății de Științe Economice și al Școlii Postliceale de Arhitectură, Iași. Debut în presă în anul 1979 în paginile revistei „Dialog”. Debut editorial în anul 1980 cu volumul de poeme Fântâni carteziene (volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor). Dintre volumele publicate, amintim cărțile de poezie: Cîmp negru (1982); Arlechini la marginea cîmpului (1985); Poezii (1987); Deasupra lucrurilor, neantul (1990); Mirele orb (1995); Recviem pentru țara pierdută (2016) sau antologia de autor Nouă variațiuni pentru orgă (1999); de asemenea, a publicat mai multe volume de nuvele sau romane, printre care: Nevasta lui Hans (1996); Tălpi. Șotronul (2004); Mașa și Extraterestrul (2005); Locomotiva Noimann (2008) sau Ambasadorul invizibil (2010) este totodată autorul unor volume de pamflete politice și de portrete literare. Prezent în numeroase antologii din țară și străinătate. Poezia sa a fost tradusă în Ungaria, Cehia, Estonia,Spania, Franța, SUA, Anglia. În anul 1995 a primit Premiul Fundației Soros pentru poezie. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al PEN Club. A fost economist, corector, profesor, muzeograf, editor, redactor („Convorbiri literare”), șef departament cultură („Monitorul de Iași”), director (Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” Iași; Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”), secretar literar (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași).