Breaking News

Proiect de lege: Refuzul de a lucra ca zilier conduce la anularea ajutorului social

Şase deputaţi PNL au înregistrat, la Senat, un proiect de lege potrivit căruia refuzul persoanelor, care primesc ajutor social, de a lucra ca zilieri atrage după sine încetarea acordării venitului minim garantat.

„În scopul valorificării forţei de muncă locale, primarii au obligaţia să întocmească Registrul Zilierilor, pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale sau alţi beneficiari de lucrări în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale, denumite în continuare beneficiari de lucrări, dar şi a listei cu persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social”, prevede proiectul legislativ iniţiat de cinci şase deputaţi PNL.

Potrivit propunerii de lege depuse la Senat, persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social sunt obligate să se înscrie în Registrul Zilierilor în termen de 10 zile de la data emiterii dispoziţiei de acordare a venitului minim garantat de către primar, iar repartizarea activităţilor se realizează de către primar.

„Persoanele apte de muncă din familiile beneficiarilor de ajutor social care refuză participarea la activităţile prevăzute în Registrul Zilierilor pierd dreptul la ajutor social”, prevede proiectul normativ.

De asemenea, refuzul persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a se înscrie în Registrul Zilierilor conduce la încetarea dreptului de fi beneficiare de ajutor social.

Persoanele care solicită forţă de muncă pentru desfăşurarea activităţilor se adresează primarului, în scris, precizând activitatea ce urmează a fi desfăşurată, numărul de lucrători solicitaţi şi perioada de desfăşurare a activităţii. Remunerarea activităţii, norma de lucru, precum şi alte obligaţii şi îndatoriri se stabilesc prin negociere directă între beneficiarul de lucrări şi persoana care prestează activitatea, mai prevede propunerea legislativă.

Potrivit expunerii de motive, statisticile Ministerului Muncii arată că aproximativ 200.000 de persoane au primit ajutor social în luna august, iar iniţiatorii consideră că venitul minim garantat „nu este unul consistent”, astfel încât spun că prin propunerea legislativă le oferă persoanelor care primesc ajutor social „posibilitatea să câştige anumite sume de bani în plus lucrând ca zilieri”.

Pe 22 octombrie a intrat în vigoare o lege care prevede că refuzul unui loc de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.

„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, potrivit proiectului.

De asemenea, noua lege prevede că „refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă în familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere, conduce la încetarea dreptului”.

Senatul este primă cameră sesizată în cazul proiectului liberalilor, Camera Deputaţilor fiind for decizional.MEDIAFAX