Procesatorii de fructe și miere de albini din Republica Moldova vor fi evaluați de un expert străin pentru a face față cerințelor pieței din țările Uniunii Europene. Expertul olandez Reindert Dekker se află, în perioada 5-10 noiembrie, într-o misiune de evaluare a capacităților de export a unor întreprinderi procesatoare de fructe, membre ale asociației Moldova Fruct, precum și companii producătoare și exportatoare de miere de albini, informează MOLDPRES.
În urma evaluărilor, companiile cu potențial sporit de export vor fi încadrate într-un program amplu de mentorat la export care le va ajuta să obțină acces sau să-și îmbunătățească pozițiile pe piața UE, precizează un comunicat de la Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova.
Expertul olandez va analiza activitățile companiilor și, în baza avantajelor competitive și a oportunităților identificate, vor fi elaborate planuri individuale de acțiuni care vor cuprinde măsuri complexe de asistență individualizată pentru o perioadă de până la 18 luni. Asistența va fi în special orientată spre implementarea standardelor de calitate și siguranță alimentară, sporirii abilităților de planificare strategică și marketing, precum și stabilirii relațiilor cu importatorii din UE.
Relațiile urmează a fi stabilite inclusiv prin intermediul misiunilor de afaceri și participării la expoziții internaționale cum ar fi Anuga din Germania, SEAL din Franța sau altele, în funcție de necesitățile individuale ale fiecărei companii participante la program.
„Chiar dacă o parte din companiile încadrate în program au deja o anumită experiență de export în UE, mai este nevoie încă de multe eforturi până vom putea afirma că fructele moldovenești procesate sau mierea de albine au obținut o poziție sigură pe piețele europene”, spune Adrian Cojocaru, specialist marketing în cadrul Asociației Moldova Fruct. El adaugă că, în prezent, marea majoritate a exporturilor constituie produse destinate comerțului în vrac, în calitate de ingrediente sau sub marca privată a cumpărătorilor din țările importatoare. Pentru atingerea unei durabilități pe termen lung, însă, este nevoie de a câștiga loialitatea consumatorului final, iar asta înseamnă o abordare diferită în ceea ce ține de calitate, ambalare, distribuire și promovare a produselor marfă.
„Sunt plăcut surprins de nivelul spiritului antreprenorial al persoanelor cu care am discutat. Acum scopul nostru primordial este de a identifica companiile care s-ar încadra cel mai bine în programul de suport pe care dorim să-l lansăm. Cel mai degrabă, accentele majore în acest program se vor pune pe sporirea eficienței la export, inclusiv prin activități de promovare a imaginii Moldovei în calitate de furnizor durabil de miere sau fructe procesate de calitate înaltă”, a menționat Reindert Dekker, expert olandez în domeniul marketingului.
Activitatea este parte a proiectului „Asistență orientată spre consolidarea capacităților de export în UE” implementat de Moldova Fruct în parteneriat cu alte asociații de profil și susținut de Corporația Financiară Internațională și Centrul de Promovare a Exporturilor din țările în curs de dezvoltare, departament în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a Regatului Țărilor de Jos.
Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova reunește 170 de producători de fructe de pe întreg teritoriul țării.
Conform datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, de la sfârșitul lunii septembrie 2018 până la această dată, Republica Moldova nu a reușit să atingă cotele la exportul de fructe oferite pe piața UE în cadrul Acordului de Liber Schimb. Au fost exportate patru mii tone de prune, din cota oferită de 10 mii tone, 1750 tone de mere din cota de 40 mii tone și 5782 tone de struguri din cota de 10 mii tone.