Astăzi Iașul poate fi considerat capitala literaturii române. Marii scriitori ai momentului sunt veniți la Iași pentru a fi ales scriitorul anului, scriitorul care a devenit reprezentativ pentru literatura română actuală. 12 scriitori au fost considerați scriitorii celor 12 luni, de un juriu al Uniunii Scriitorilor din România, anul acesta aflat sub președinția lui Gabriel Chifu, câștigătorul titlului de scriitor al anului în 2017, punând astfel în practică o prevedere a regulamentului acestor Gale Naționale ”Scriitorii Anului”. Din cei șapte membri ai juriului au mai făcut parte Mircea Mihăieș, Dan Cristea, Daniel Cristea Enache, Ioan Holban, Ion Simuț, Răzvan Voncu.
Ediția a III-a a Galelor Scriitorii Anului 2018 a adus în centrul atenție literaturii române pe Alex Ștefănescu, Mihai Zamfir, Irina Petraș, Lucian Vasiliu, Liviu Ioan Stoiciu, Dan Stanca, Vasile Dan, Nicolae Prelipceanu, Ioan T. Morar, Horia Gârbea, Sorin Lavric, Horia Roman Patapievici.
Mai mult, la Iași în perioada 8-9 noiembrie 2018 au mai sosit și conducerea USR, în frunte cu președintele ei, acad. Nicolae Manolescu, vicepreşedintele uniunii Varujan Vosganian, precum și conducătorii revistelor literare din țară, șefii de filiale ale USR din țară, scriitori care împreună cu premiații au debutat la Iași în colegiile naționale cu întâlnirile scriitorilor cu tinerii cititori, dar și creatori aflați în pragul debutului.
Gala Națională Scriitorii Anului este un proiect cultural inițiat de Primăria Municipiului Iași prin Casa de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași și Uniunea Scriitorilor din România. Alături de aceste instituții s-au adăugat și Ministerul Culturii, în calitatea sa de important finanțator și BRD – Group Societe Generale.
Episod semnificativ pentru imaginea Iașului ca oraș profund cultural, oraș în care cultura a devenit nu numai o imagine, cât mai ales ea face parte deja din fibra profundă a identității noastre naționale, în care, de această data, literatura română își adună scriitorii într-o competiție deschisă, prietenoasă.
Nu putem să nu apreciem gestul lui Ion Caramitru de a fi prezent pentru a doua oară, consecutiv și în această ediție cu un magnific recital de poezie ”Dor de Eminescu”, spectacol împlinit de talentul clarinetist Aurelian Octav Popa. Iașul a reușit să-și construiască bornele necesare identiii sale culturale, cum ar fi Festivalul Internațional ”Poezia la Iași” din luna mai și Gala Națională ”Scriitorii Anului”, din luna noiembrie. Dacă vom enumera Zilele Revistei Convorbiri literare, de la sfârșitul lunii aprilie, Festivalul Internaţional de Literatură și Traduceri, de la începutul lunii octombrie și Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, a doua parte a lunii octombrie, la care vom adăuga Festivalul Internaţional al Educației (luna mai) și Gala Națională a Operelor Române (luna noiembrie), avem trasate astfel axele culturale ale unui spațiul care se naște și trăiește din cultură, antrenând în această lecție de respirație întreaga țară, întreaga lume, atâta timp cât calificativul de ”internaţional” nu mai înseamnă Cernăuţi din Ucraina sau Republica Moldova, el trăind efectiv din prezența la Iași a invitaților de pe șase continente (Europa, Africa, Asia, America de Nord, America de Sud, Australia).
Iașul a ajuns astfel să fie cunoscut pe harta festivalurilor de profil din lume, fiind din ce în ce mai căutat, din ce în ce mai prezent în opțiunile stagiaturilor celor care mărturisesc că au trăit o adevărată revelație aici, la Iași. Un oraș modern, de nivelul secolului XXI, dar care a reușit să păstreze aerul molcom și înmiresmat, căldura tihnită a oamenilor care au demonstrat de fiecare data un imens potențial de gazdă bună, primitoare, atentă la amănuntele unui sejur desăvârșit. În afara acestor elemente, necesare primei impresii, trebuie să mai adăugăm valoarea decisivă pe care creația acestor locuri o oferă lumii, sub formă de dar, de firesc, natural, așa cum Natura ne oferă nouă ceea ce alții nu au. Mai trebuie doar să conștientizăm și noi cât de multă valoare suntem în stare să producem și să învățăm ”să ne vindem marfa”, dacă e vorba de valorificare superioară a potențialului nostru creator.
În această seară, la Iași, vom cunoaște care este scriitorul anului 2018 al literaturii române.
ADI CRISTI