Cancelarul german Angela Merkel a lansat un apel pentru paritate în politică între bărbaţi şi femei

Cancelarul german Angela Merkel a lansat un apel pentru paritate în politică între bărbaţi şi femei, luni la Berlin, cu ocazia unei ceremonii ce a marcat 100 de ani de când femeile au câştigat dreptul de vot în Germania, informează dpa.

„Trebuie să căutăm noi căi în legătură cu aceasta”, a declarat Merkel, notând că actualul parlament german nu este un bun exemplu, cu o proporţie de femei de 30,9%.

În politică, la fel ca în afaceri, administraţie, ştiinţă şi cultură, „scopul trebuie să fie paritatea”, a subliniat ea.

Dar ea a remarcat de asemenea dificultăţile din cadrul sistemului actual de vot. „Ne gândim profund la asta”, a spus Merkel.

Exprimându-se în faţa lui Merkel, ministrul justiţiei Katarina Barley şi ministrul pentru femei Franziska Giffey au cerut la rândul lor ca femeile să fie mai bine reprezentate în Bundestag.

„Cred că atunci când jumătate din populaţie este formată din femei, ar trebui ca şi cel mai înalt organism reprezentantiv din ţara noastră să fie format jumătate din femei”, a spus Giffey.

Exprimându-se pentru ediţia duminicală a ziarului de mare tiraj Bild înaintea evenimentului, Barley a remarcat „marea de costume gri” din Bundesbank.

„Aceasta se va schimba doar printr-o nouă lege electorală”, a spus ea, sugerând ca listele de partid să alterneze între bărbaţi şi femei sau ca circumscripţiile să fie reprezentate de doi membri, un bărbat şi o femeie.

Verzii din opoziţie susţin o cotă fixă. „La o sută de ani după introducerea dreptului de vot pentru femei, un pas ca acesta este tardiv. Proporţia femeilor din parlament nu va creşte de la sine”, a declarat liderul partidului, Annalena Baerbock.

Dintre cei 67 de parlamentari ai Verzilor în parlament, 39 sunt femei, iar partidul are atât bărbaţi cât şi femei în posturile sale de conducere.AGERPRES