Ponta: Mâine va fi o marţe neagră pentru România

Liderul Pro România, Victor Ponta, apreciază că ziua de marţi va fi „neagră” pentru ţara noastră, în contextul în care se va pronunţa votul din plenul Parlamentului European (PE) privind statul de drept în România, iar Comisia Europeană va face public raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Mâine va fi o marţe neagră pentru România. Se întâmplă două lucruri prin care nu am mai trecut. În primul rând, o rezoluţie a Parlamentului European de sancţionare – de condamnare, de fapt, a României, aşa cum se face în practica Parlamentului European. De ce spun că nu s-a mai întâmplat niciodată? În primul rând, pentru că este susţinută de toate grupurile politice, inclusiv de socialişti, inclusiv de ALDE. În 2012, când am avut criza constituţională, PES, ALDE erau de partea guvernului, şi PPE şi alţi – contra. Acum, faptul că sunt toţi de acord şi susţin toţi o rezoluţie care condamnă intervenţia din 10 august a Jandarmeriei şi cere anumite modificări în ce priveşte statul de drept şi justiţia e o premieră”, a arătat Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului.

Ponta a adăugat că o altă premieră constă în faptul că raportul MCV va saluta progresele Bulgariei şi va critica România.

„Tot o premieră – sper să nu fie aşa, dar mi-e greu să cred că se mai schimbă ceva – este legată de faptul că în raportul pe MCV pentru prima dată se va spune că Bulgaria e bună, România e rea. Mie nu îmi pare rău de progresele făcute de Bulgaria, le urez succes şi mă bucur. Dar de obicei era invers. Sunt două semnale, cu o lună înainte se preluăm preşedinţia, la care se adaugă faptul că nu avem ministru şi Pro România cere Guvernului să nu ne facă de râs mai mult decât ne-a făcut până acum în această perioadă de şase luni”, a precizat el.

În acest context, Ponta a făcut apel la prim-ministrul Viorica Dăncilă să numească în cel mai scurt timp un ministru al Afacerilor Europene, subliniind că e important ca acesta să cunoască „bruxelleza”.

„Sperăm ca azi, mâine, în cel mai scurt timp, prim-ministrul să propună preşedintelui un alt ministru. Sper ca de data asta să nu fie tot recomandat de originea din Teleorman şi de apartenenţa la Tel Drum, ci de pregătirea profesională excepţională. Nu avem nevoie de un politruc la afaceri europene, avem nevoie de cineva pregătit care să salveze ce se mai poate salva pe ultima sută de metri”, a spus el.

Totodată, fostul prim-ministru a criticat Guvernul pentru slaba capacitate de a atrage fonduri europene şi pentru situaţia economică.

„Cele trei spitale regionale practic s-au amânat. Dacă se vor mai face vreodată, oricum nu se fac de actualul guvern. Iar la Programul Infrastructura Mare, din 14 programe, 13 sunt făcute pe exerciţiul vechi, de Guvernul pe care l-am condus, cu unii miniştri care sunt şi acum. Există un sigur proiect nou, cel cu metroul, despre care aţi aflat azi că ne e finanţat pe jumătate. (…). Proiectul e prost făcut şi este primul proiect care se depune nou după trei ani de zile. (…) Ne împrumutăm cu cele mai mari dobânzi din Europa, mai rău decât Grecia, avem încasări mai mici şi cheltuieli mai mari şi tot promitem, tot mărim la toată lumea tot. Asta înseamnă că mai devreme sau mai târziu – nu în 2019, că e campanie electorală – în 2020 o să retrăim anul 2010”, a mai spus Ponta. AGERPRES/