Sanatate

Mesaj al asociaţiilor medicale, de Ziua naţională fără tutun: Asistăm cu îngrijorare la o tentativă de ‘normalizare’ a consumului de tutun

Reprezentanţii mai multor asociaţii profesionale medicale afirmă, cu prilejul Zilei naţionale fără tutun, că încercările industriei tutunului de a se folosi de unii medici pentru a promova aşa-zisele oferte sănătoase au scopul de a scinda lumea medicală.

„Asistăm cu îngrijorare, astfel, la o tentativă de ‘normalizare’ a consumului de tutun în paralel cu discreditarea organizaţiilor profesionale care militează pentru reducerea/eliminarea acestuia din România. Nu fără surprindere, remarcăm în ultima perioadă încercări de infiltrare a industriei tutunului în activităţile medicale ale unor organizaţii non-guvernamentale şi asociaţii medicale profesionale, cu tentative de asociere a numelui unor medici racolaţi sub contract de către această industrie cu numele unor personalităţi medicale şi cadre universitare recunoscute pentru efortul depus ani la rând pentru controlul tutunului. (…) Încercările industriei tutunului de a se folosi de unii medici pentru a promova aşa-zisele oferte ‘sănătoase’ au scopul de a scinda lumea medicală, de a încerca să creeze o confuză simulare a unei atitudini permisive sau chiar aprobatoare a lumii medicale în legătură cu noile produse din tutun”, susţin reprezentanţii asociaţiilor într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, se încearcă amânarea completării legislaţiei de control al consumului de tutun cu amendamente referitoare la noile produse şi crearea unui nou cadru de normalizare în spaţiul public a consumului de ţigară electronică şi tutun încălzit.

„Implicarea unor profesionişti în sănătate în susţinerea directă sau indirectă a industriei tutunului este contrară Codului de bună practică privind controlul tutunului recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi încalcă flagrant obligaţiile asumate de România prin Convenţia Cadru privind Controlul Tutunului – respectiv de a proteja dezvoltarea de politici publice de sănătate în domeniul controlului tutunului independent de orice interferenţă a industriei tutunului. Este clară, în acest sens, poziţia unitară a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a tuturor forurilor credibile ale experţilor în sănătate publică de a nu se asocia cu industria tutunului şi de a nu valida niciun fel de colaborare cu iz comercial şi nebazată pe argumente ştiinţifice şi medicale solide. În luna octombrie, guvernele şi autorităţile de sănătate publică din 148 de ţări reunite la Geneva la Conferinţa Părţilor au decis reglementarea unitară a oricărui produs din tutun ca un produs adictiv, deoarece consumul de tutun reprezintă prima cauză de boală prevenibilă în lume. Totodată, au decis ca dispozitivele utilizate pentru consumul noilor produse din tutun să fie reglementate, inclusiv din punct de vedere al publicităţii şi promovării, la fel ca produsele din tutun”, precizează sursa citată.

În acest context, reprezentanţii asociaţiilor solicită respectarea principiilor Convenţiei Cadru privind Controlul Tutunului. De asemenea, ei cer tuturor asociaţiilor medicale profesionale şi de pacienţi să se delimiteze de aceste activităţi ale industriei tutunului, „să nu accepte finanţări de la aceasta şi să nu se lase manipulaţi cu privire la aşa-zisele efecte mai puţin nocive” ale noilor oferte de ţigări electronice şi produse de tutun.

„Dorim pe această cale să propunem şi un model de declaraţie care să permită o transparentizare a posibilelor relaţii contractuale sau de sponsorizare cu industria tutunului ale medicilor, asociaţiilor profesionale şi ONG-uri cu profil medical sau de sănătate publică. Acest model urmează să fie propus tuturor medicilor şi asociaţiilor profesionale sau de pacienţi din ţară”, se mai arată în comunicat. AGERPRES

Related Articles

Back to top button