În fiecare oră mor 40 de copii în întreaga lume din cauza diareei, potrivit Oxfam Intermon

ONG Oxfam Intermon a denunţat luni faptul că 40 de copii mor la fiecare oră în întreaga lume din cauza diareei provocate de lipsa de salubritate, igienă şi apă potabilă – o situaţie care ar putea fi evitată în peste 50 la sută din cazuri doar prin simpla spălare a mâinilor cu apă şi săpun, relatează EFE.

Potrivit unui comunicat difuzat de Oxfam Intermon, cu prilejul marcării luni a Zilei mondiale a toaletelor (World Toilet Day), în total 842.000 de persoane mor în fiecare an din cauza diareei provocată de o salubrizare neadecvată, lipsa de igienă şi apa murdară.

ONG notează că, dintre aceste decese, 361.000 corespund minorilor de sub 5 ani, ceea ce înseamnă că la fiecare oră 40 de copii fetiţe sau băieţi mor din cauza diareei, decese care ar putea fi evitate prin simpla spălare a mâinilor.

„Lipsa de apă potabilă, salubritate şi igienă au făcut să crească indicii de mortalitate la nivele inacceptabile. Când cei afectaţi de această boală sunt persoane atât de vulnerabile precum copiii, care adesea sunt malnutriţi, o simplă diaree poate deveni o chestiune de viaţă sau de moarte”, potrivit José María Vera, director general al Oxfam Intermón.

Potrivit datelor Naţiunilor Unite preluate de ONG, 60 la sută din populaţia mondială – aproximativ 4,5 miliarde de persoane – nu au toaletă în casă şi circa 1,8 miliarde de locuitori ai planetei nu consumă apă potabilă şi care ar putea fi contaminată cu fecale.

Oxfam Intermon notează că apa infestată este cauza a 80 % din bolile din întreaga lume şi că marea parte a acestora sunt provocate de consumul de apă murdară, sau de lipsa de salubritate şi igienă.

Pentru a contracara această situaţie, ONG a lansat campania pentru Crăciun #A Big Challenge cu scopul de a obţine ca 62.000 de fetiţe şi băieţi, aflaţi în situaţie de urgenţă, să aibă acces la apă curată pentru a se spăla pe mâini şi a evita astfel contractarea de boli mortale.AGERPRES