Infecțiile respiratorii tratate incorect pot duce la apariția unor complicații permanente ale tractului respirator. Bronșiectaziile sunt dilatații ale căilor respiratorii care pot apărea secundar unor patologii respiratorii recurente sau incorect tratate. Aceste cicatrici ale țesutului pulmonar sunt, din păcate, permanente. Am vorbit despre acest subiect cu dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog și manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
Ce sunt bronșiectaziile? Cum apar?
Bronșiectaziile sunt dilatații ireversibile ale căilor respiratorii. Orice infecție respiratorie pe care nu o ratăm corect sau pe care o neglijăm poate să ducă la vindecarea cu cicatrice a căilor respiratorii – a bronșiilor. Aceste modificări vor duce în timp la o predispoziție către alte infecții respiratorii. Dacă nu în prima parte a vieții, atunci cu siguranță după 55 de ani sau 60, șansa să devenim un pacient cu o boală cronică respiratorie este foarte mare. De aceea, tratamentul corect al infecțiilor respiratorii aparent banale în tinerețe ne asigură o bătrânețe liniștită.
De ce bronșiectaziile reprezintă o problemă importantă pentru sănătatea tractului respirator?
În literatura de specialitate, bronșiectazia era cunoscută ca o boală orfană (orphan disease). Asta pentru că este subdiagnosticată, pentru că diagnosticul presupune investigații complexe – adică computer tomografie – iar pacientul are o lungă perioadă de timp o simptomatologie care îi crează o alterare a calității vieții, dar care nu îl trimite la medic rapid, urgent. El poate să temporizeze lucrurile, pentru că organismul are o capacitate de apărare și de a vindeca orice infecție, dar recuperarea țesutului pulmonar nu se mai poate face.
Care sunt simptomele bronșiectaziilor?
Este o boală care are, mai ales la debut, în primii ani de la instalare, o simptomatologie pe care o ducem pe picioare. Pacientul tușește, expectorează. Orice fumător o să-mi spună că este normal să tușească și să expectoreze. Pacientul are o stare de oboseală, pot să apară transpirații nocturne, dar nu foarte importante. Sunt simptome cu care omul poate trăi. În timp, această simptomatologie se accentuează și de regulă, atunci când pacientul se prezintă la medic cu acest simptome și ajungem să punem diagnosticul de bronșiectazii, modificările bronhiilor și ale parenchimului pulmonar sunt importante.
Cum se diagnostichează bronșiectaziile?
Simptomatologia practic aduce pacientul în cabinet, iar radiografia crează suspiciunea diagnostică. Ne gândim la bronșiectazii în momentul în care avem anumite elemente radiologice sugestive. Însă diagnosticul este în excelență pus de computer tomografie, care evidențiază aceste modificări ale bronșiilor.
Care sunt complicațiile bronșiectaziilor?
La formele severe de bronșiectazii, există riscul de colonizare cu bacterii care accentuează declinul funcției respiratorii și, totodată, cresc dependența pacientului de serviciile medicale. Costurile de tratament ale acestor pacienți sunt foarte mari. De foarte multe ori, se asociază bronșiectazia altor boli respiratorii: BPOC, astm, fibroze pulmonare. Și atunci, practic, pacientul trebuie privit global, cu tratament individualizat atât pentru boala de baza, cât și pentru infecțiile intercurente favorizate de bronșiectazie.
Ce se poate face pentru a preveni apariția bronșiectaziilor?
Antibioticul utilizat în tratamentul infecțiilor bronșice este extrem de important să fie recomandat de către medic. De ce? Pentru că un tratament incorect crește rezistența bacteriilor la antibiotice și creează, în final, o accentuare a distrugerii parenchimului. Iar pacientul ia tratament fără ca acesta să fie eficient. Sinuzitele trenante, care nu sunt corect tratate sau sunt neglijate terapeutic favorizează apariția bronșiectaziei. Apare un sindrom sino-bronșic. Practic, un pacient care are sinuzite repetate va ajunge să fie și un pacient cu suferințe respiratorii în timp. Și atunci, este foarte important să tratăm orice infecție din sfera ORL pentru a preveni o infectie respiratorie.
Un rol important în prevenție îl are vaccinarea. Vaccinarea pneumococică, pe care o facem cu preparate specifice și vaccinarea anuală antigripală. De ce două vaccinuri? Pentru că un vaccin ne asigură profilaxia pentru infecția virală, iar celălalt pentru infecția bacteriană. Aceste modificări ale peretelui bronșic creaza și modificări de vascularizație locală și modificări ale mecanismelor de apărare locale. Practic, la un pacient care are modificări structurale de perete bronșic, infecția poate să apară mult mai rapid, iar prevenția noastră trebuie să fie fermă.Înafară de terapia specifică și de vaccinări, în România mai putem beneficia de curele balneoclimaterice, care pot ameliora nu doar simptomatologia pacienților, ci și calitatea vieții acestora.