De ce îmi tremură mâinile?

Este normal ca mâinile să tremure uneori, deoarece fibrele musculare mici din mâini se contractă constant și se relaxează.

Atunci când tremuratul mâinilor afectează activitățile zilnice, ca scrisul, capacitatea de a ține tacâmurile sau o ceașcă în mână, vorbim de o problemă.

Când oamenii observă că mâinile lor tremură, de cele mai multe ori încep să se îngrijoreze că au boala Parkinson, dar de obicei nu este cazul.

Cum se clasifică tremuratul mâinilor?

Tremoratul poate fi clasificat în două categorii principale:
 Tremurat de repaus ce apare atunci când mușchiul este relaxat, cum ar fi atunci când mâinile sunt sprijinite – apare adesea la persoanele cu boala Parkinson;
• Tremuratul de acțiune apare cu mișcarea voluntară a unui mușchi. Cele mai multe tipuri de tremor sunt considerate tremor de acțiune. Există mai multe sub-clasificări ale tremorului de acțiune, dintre care multe se suprapun:
1. tremor postural – apare atunci când o persoană își menține o poziție împotriva gravitației, cum ar fi ținând brațele întinse;
2. tremor kinetic – este asociat cu orice mișcare voluntară, cum ar fi mutarea încheieturilor în sus sau în jos sau închiderea și deschiderea ochilor;
3. tremorul de intenție – este produs cu mișcare intenționată către o țintă, cum ar fi ridicarea unui deget pentru atingerea nasului. De obicei, tremorul se intensifică pe măsură ce o persoană se apropie de țintă.
4. Tremorul specific activității – apare numai atunci când efectuați sarcini extrem de precise, orientate spre scop, cum ar fi scrierea de mână sau vorbirea.
5. Tremorul izometric – apare în timpul unei contracții involuntare a mușchilor, care nu este însoțită de nicio mișcare, cum ar fi susținerea unei cărți grele sau a unei gantere în aceeași poziție.

Care sunt cauzele tremuratului?

Toată lumea se poate confrunta cu episoade de tremor la un moment dat. Uneori, nivelul zilnic al tremuratului poate deveni mai vizibil, în special la persoanele în vârstă. Un tremur remarcabil este, de asemenea, normal și este adesea cauzat de un nivel ridicat de adrenalină în organism, care se poate întâmpla atunci când o persoană este stresată, neliniștită sau supărată.

De cele mai multe ori, vorbim de o predispoziție genetică pentru tremuratul mâinilor. Alte cauze ale tremorului:
• tiroidă hiperactivă – hipertiroidism;
• boala Parkinson;
• scleroza multiplă;
• distonie – o serie de tulburări de mișcare care provoacă spasme musculare involuntare;
• accident vascular cerebral, care foarte rar poate duce la tremor cu alte câteva simptome;
• neuropatia periferică, în cazul în care sistemul nervos periferic este deteriorat.

Un tremor poate fi, de asemenea, unul dintre simptomele de sevraj pentru persoanele dependente de alcool si care au oprit sau redus consumul de alcool.

Anumite lucruri pot crește temporar tremuratul sau pot fi un factor de risc, și anume:
• oboseala sau lipsa de somn;
• fumatul;
• cofeina;
• temperaturile extreme;
• anumite medicamente;
• anxietate;
• scăderea glicemiei etc.

Cum putem reduce tremuratul mâinilor?

Dacă vorbim de un tremor ușor, fără cauze patologice, pot fi indicate o serie de remedii. Pentru tremorul care afectează activitatea de zi cu zi e necesar un control medical de specialitate, un diagnostic clar și tratament medicamentos de specialitate.

Modificarea stilului de viață contribuie în mod deosebit la scăderea severității problemei tremuratului mâinii. Declanșatoarele, cum ar fi cofeina și alte stimulente, ar trebui evitate. Pacientul trebuie să se odihnească adecvat și să doarmă (între 7 și 8 ore). Dacă stresul este cauza de tremur a mâinilor, atunci sunt indicate tehnici de relaxare, cum ar fi exerciții de respirație, meditație sau relaxare profundă. Terapia fizică poate fi, de asemenea, utilă pentru a îmbunătăți puterea și controlul mușchilor, reducând astfel gradul de tremor necontrolat a mâinilor.

Iată câteva remedii naturiste în acest sens:
• Magneziu – Magneziul este unul dintre cele mai comune remedii pentru tremorul mâinilor.
• Valeriana – Valeriana este o plantă populară care este utilizată uneori și pentru tremuratul mâinilor, reducând stresul și anxietatea.
 Acizi grași Omega 3 – Aceștia pot ajuta la scăderea inflamației și protejează neuronii.
• Lavanda – Ingredientele naturale prezente în lavandă pot gestiona și controla tremorul mâinilor. Lavanda permite combaterea anxietății, precum și depresiei, asociate cu tremurul mâinilor. De asemenea, ajută mușchii să se relaxeze și, ulterior, favorizează reducerea spasmelor.
• Mușețel – Datorită agenților calmanți, mușețelul are un impact pozitiv asupra sistemului nervos, reduce anxietatea și stresul, ce pot duce la tremuratul mâinilor. De asemenea, are rol antispasmodic puternic, ajutând la reducerea spasmelor musculare ce provoacă tremur.
 Exerciții cu mingile antistres – Astfel de mingi pot fi utile în reducerea stresului și a tremorului mâinilor. Exercițiile se efectuează la nivelul degetelor și palmelor, strângând ritmic mingea în mână, menținând poziția și apoi relaxând.
• Alimentația optimă și variată – În unele cazuri, deficitul de anumite vitamine poate determina tremor. Vitamina B12, numită și cobalamina, este necesară pentru menținerea nervilor sănătoși, iar un deficit al acesteia poate duce la o afectare a stratului protector al celulei necesare funcționării adecvate a nervilor. O altă vitamină care ajută la tratarea tremurului mâinilor este vitamina B1, a cărei deficiență poate duce la afectarea nervilor și o afecțiune care, la rândul său, crește riscul de a dezvolta tremur. Vitamina E poate ajuta, de asemenea, la tratamentul tremurului, inclusiv când cauza este boala Parkinson. E necesară adoptarea unei diete variate și echilibrate, incluzând alimente cum ar fi legume, fructe, leguminoase, semințe, fructe oleaginoase, proteine sănătoase, lactate etc. Nu trebuie să lipsească din dietă uleiul de măsline, peștele, ierburile proaspete.
• Tehnici de relaxare – Stresul și anxietatea au tendința de a agrava tremorul, iar relaxarea poate avea efect invers, ameliorând tremorul. Deși nu puteți elimina în totalitate stresul, puteți schimba modul în care reacționați la situațiile stresante folosind o serie de tehnici de relaxare, cum ar fi masajul sau meditația.