MEDICUL DE FAMILIE, PRIMUL FRONT AL ASISTENȚEI MEDICALE PRIMARE

 

Medicul de familie este medicul la care ne prezentăm prima dată când avem o problemă de sănătate, cu excepția urgențelor medicale ce țin de camerele de gardă. În acest articol vom discuta și despre alte lucruri cunoscute sau mai puțin cunoscute pe care le face un medic de familie, subliniind importanța medicului de familie la baza sistemului medical.

Medicii de familie sunt cei mai apropiați de pacienți, prin proximitatea cabinetelor lor. În mediul rural, aceștia asigură o acoperire bună zonală pentru populația îmbătrânită, nedeplasabilă și rezolvă în cabinetele lor 75% din cazurile medicale raportate într-o lună. Medicina de familie reprezintă „primul front” al unui sistem medical modern, în Uniunea Europeană fiind finanțată corespunzător și mai eficientă. Rezolvând cele mai multe cazuri, economisește fondurile spitalelor și ambulatoriilor de specialitate, acestea ocupându-se doar de cazurile severe. Medicul de familie centralizează bolile pacienților săi, personalizează schemele terapeutice și urmărește evoluția pacientului în dinamică, lucru pe care nu îl mai poate face niciun alt specialist.

 

Medicul de familie și prevenția

 

Prevenția bolilor este mai importantă decât tratarea lor. Deși s-a dovedit statistic că este mai costisitoare, se încearcă pe cât posibil evitarea dobândirii factorilor de risc pentru bolile cronice la nivelul asistenței medicale primare.

Medicul de familie identifică factorii de risc și trimite pacientul la investigații periodice în vederea stabilirii debutului bolii pentru a începe un tratament precoce și previne agravarea bolilor prin investigații de laborator și ajustarea personalizată a tratamentului pentru fiecare pacient în parte. De asemenea, face prevenție prin educația sanitară a populației, prin explicarea măsurilor de igienă, nutriție, noțiuni de prim ajutor.

 

Medicul de familie și vaccinarea

 

Vaccinarea este cea mai bună metoda de prevenție a bolilor, dovedită statistic. Aici este inclusă vaccinarea din programul național de vaccinare, prin schemele gratuite acordate de stat, precum și vaccinarea opțională (vaccinuri cu plată) și vaccinarea antigripală anuală a grupelor de risc.

A avea o listă cu mulți copii de vaccinat nu este un lucru atât de ușor precum pare. Vaccinarea nu înseamnă simpla înțepătură prin care medicul inoculează serul copilului dumnevoastră. Vaccinarea înseamnă consilierea părinților și, din păcate, muncă de convingere prin argumentare solidă. Vaccinarea înseamnă de asemenea consult amănunțit în prealabil. După inocularea efectivă, se face raportare în două registre electronice (registrul de consultații care se cere și fizic și registrul electronic național de vaccinare) apoi statistica este trimisă la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Trebuie respectate schemele naționale, schemele de recuperare în cazul copiilor care au pierdut anumite doze din diverse motive, precum și integrarea vaccinurilor opționale în schemă. Vaccinarea înseamnă verificare ulterioară a copilului pentru identificarea anumitor reacții adverse și raportarea acestora. Anxietatea părinților și telefoanele în miez de noapte pot face parte din tabloul postvaccinal din viața unui medic de familie.

 

Medicina de familie – consultația la domiciliu și psihoterapia

 

Medicina de familie este singura specialitate care efectuează consultații la domiciliul pacientului nedeplasabil sau la nou-născuți, având un program de două ore zilnic alocate acestor vizite. Aceste ore sunt adesea insuficiente, mai ales în cazul medicilor care au în liste mulți nou-născuți, solicitările fiind foarte multe.

Un medic de familie este adesea și psihoterapeut, ascultându-l pe pacient cu toate poveștile sale. La medicul de familie pacientul se plânge deseori mai mult decât la psihiatru. Medicul de familie triază și consiliază cazuri de depresie, anxietate, atacuri de panică sau chiar tulburări psihice mai grave, până la demențe. Este adesea o provocare greu de gestionat. Medicul de familie trebuie să fie și un bun psihoterapeut și trebuie să convingă pacientul că boala lui este o boală tratabilă într-o secție de psihiatrie.

Pe lângă toate aceste atribuții, medicul de familie mai are mici sarcini despre care nu știe nimeni. De multe ori, este și specialist IT, specialist în carduri blocate, centralist, recepționer, investitor în cabinet, contabil, administrator de firmă, asistent medical, statistician. Lista nu se termină aici, căci în timpul liber efectuează cu siguranță consilieri medicale telefonice.

 

Autor:Andreea Luțescu

www.sanatateatv.ro