După naștere, nou născuții trec printr-o perioadă grea de adaptare. Odată ce a părăsit uterul în care se simțea în siguranță, copilul ajunge într-o lume mai rece, mai gălăgioasă. Sânul mamei este cel mai bun culcuș pentru majoritatea bebelușilor, însă nu putem dormi numai cu copilul la sân și avem nevoie de mai multe metode.

Libertatea de a-și mișca membrele îl sperie pe nou-născut și îl aruncă într-un proces de explorare a spațiului și limitelor însoțit de anxietate. În acest articol vom încerca să surprindem câteva metode în plus față de suptul la sân prin care putem liniști copilul și îi putem da senzația de siguranță pentru a induce somnul.

 

Înfășatul pentru senzația de cădere pe spate

 

Senzația de cădere pe spate este principala cauză de trezire a bebelușului în toiul nopții sau imediat după ce a adormit la sânul mamei. Este foarte frustrant momentul în care, după ce mama îl adoarme la sân și îl pune în pătuț, copilul se trezește brusc și tresare imediat într-un suspin urmat de plâns. Nou-născutul își întinde brațele pe spate ca și cum s-ar speria sau ar vrea să își mențină echilibrul. Reflexul este datorat imaturității sistemului nervos central și a centrului echilibrului.

Reflexul de tresărire al bebelușului abia născut este absolut normal și comun. Ei reacționează așa și la auzul unui zgomot mai puternic, care îi determină să își miște brusc capul și să-și arcuiască uneori spatele. Episoadele de tresărire sunt urmate și de o repriză de plâns, mai ales dacă se petrec noaptea. În mod normal, acest reflex dispare după primele șase luni de viață. Depășirea acestei perioade necesită investigații.

Un truc pe care îl pot aplica părinții pentru a-l ajuta pe micuț este înfășatul pe timpul nopții, care îl va face să se simtă în siguranță. Înfășatul nu presupune legarea copilului cu fașă și întinderea picioarelor, cum se practica pe vremea bunicilor. Îl putem înfășura lejer într-o păturică subțire de bumbac moale și cald sau pur și simplu îl putem pune într-un săculeț de dormit cu tot cu mânuțe. Acest truc îi va da senzația că este încă în burtică. Prin această metodă nu se va bloca dezvoltarea copilului, doar că acomodarea la noul mediu se va face treptat. În timpul zilei, copilul are tot timpul să exploreze, să tresară și apoi să fie luat de părinți în brațe. O altă metodă este punerea copilului să doarmă pe burtă, dar acest lucru se poate face doar când copilul își controlează mai bine mușchii gâtului și cefei și doarme de preferat fără pernă.

 

Legănatul în brațe

 

Legănatul în brațe este cea mai veche și cunoscută metodă de a relaxa nou-născutul. Dar ce facem când imediat ce îl punem în pătuț acesta se trezește brusc, pentru că nu mai simte căldura brațelor, nu mai simte ritmul mișcării, nu mai aude glasul mamei, pașii ei, mirosul ei? Legănatul are și el niște secrete: trebuie să fie făcut în aceeași cameră în care vrem să culcam copilul la o lumină de veghe; copilul trebuie pus într-un săculeț de dormit astfel încât în momentul când îl punem jos să nu simtă patul rece; trebuie să lăsăm lângă copil un obiect vestimentar purtat de mamă pentru a păstra mirosul mamei. Ritmul legănatului se scade treptat până la oprire. Astfel, copilul nu simte oprirea bruscă a legănatului când îl punem în pătuț. Odată pus în pat, mai ținem mâna pe copil câteva secunde, pe mânuțe sau pe spate, astfel îl asigurăm că este în siguranță. Cel mai bine este dacă ne putem așeza chiar lângă el în pat, cei mai mulți bebeluși vor să simtă căldura părintelui.

 

Zgomotele „albe” și vocea părinților

 

Acestea sunt zgomote repetitive care îndeamnă copilul la somn: un ventilator, un uscător de păr, un motor de mașină, ticăitul unui ceas etc. Monotonia stimulează starea de somnolență. Putem obține zgomotele albe direct de la obiectele care le produc sau le putem înregistra.

Cântecul de leagăn sau pur și simplu o povestire pe un ton cald și calm însoțite de mângâieri fine ale capului sau spatelui micuțului pot duce la o adormire rapidă. Putem înregistra vocea, dar cu siguranță nu va avea același efect. Masajul după baie este de asemenea un ritual bun înaintea somnului.

Alte metode precum plimbatul cu mașina, plimbatul în sisteme de purtare, leagănul electric sunt destul de utilizate însă există riscul trezirii la transferul bebelușului în pat.

Andreea Luțescu

www.sanatateatv.ro