Pavel Filip și întregul cabinet de miniștri s-au deplasat astăzi la Orhei. Sala Casei de Cultură s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de locuitori ai raionului, dornici să discute cu reprezentanții guvernului. Oamenii au spus că o asemenea vizită în raion a întregii echipe guvernamentale nu a mai fost de 15 ani, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a executivului.
Premierul a trecut în revistă principalele reforme ale guvernului, printre care: reorganizarea Serviciului vamal și cel fiscal, reforma executivului, reforme pentru mediul de afaceri, reforma fiscală, cea a pensiilor, dar și legea salarizării în sectorul bugetar, care prevede majorări de salariu de 20-100% pentru unele categorii de salariați.
„Problemele noastre pot fi rezolvate doar prin muncă și în comun. Ne-am suflecat mânecile, ne-am apucat de treabă și am început să facem drumurile, școlile, grădinițele, să oferim servicii medicale și educaționale de calitate. Și atunci oamenii nu vor pleca din țară, iar cei care au plecat vor reveni acasă. Aceasta este viziunea noastră și toate acțiunile noastre sunt orientate în această direcție”, a spus Pavel Filip.
Un alt subiect important al discuțiilor a vizat problemele din sistemul de sănătate, inclusiv lipsa medicilor în sate. În acest scop, a fost aprobată reforma asistenței medicinii primare, care va oferi medicilor de familie posibilitatea să activeze individual. Primii medici cu practică individuală vor fi selectați în scurt timp și din ianuarie deja vor merge în sate.
Prim-ministrul a accentuat că oamenii sunt cea mai valoroasă resursă a țării, astfel educația este prioritatea numărul unu pentru executiv. „Nici o școală din țară nu va mai fi închisă, iar unele vor fi redeschide. Vom veni cu o viziune nouă, astfel, încât să avem școli funcționale, profesori calificați, pentru că acesta este viitorul Republicii Moldova. Trebuie să punem accentul pe educație și să ne concentrăm pe industriile cu valoare adăugată înaltă”, a precizat premierul.
În cadrul ședinței au fost abordate mai multe probleme, între care lipsa sistemelor de apă și canalizare, dotarea instituțiilor medicale cu echipament modern, necesitatea continuării reabilitării drumurilor locale. Toate problemele au fost notate și urmează a fi sistematizate într-un plan de acțiuni, elaborat de Cancelaria de Stat în comun cu APL.