Vama Buzăului din judeţul Braşov, cu o rezervaţie naturală de 29 de zimbri, dar unde se găseşte şi Cascada Urlătoarea, a devenit oficial staţiune turistică, după ce vineri a fost dezvelit panoul indicator la intrarea în localitate.Aici, sporturile cu motor sunt descurajate pentru păstrarea liniştii.
Panoul a fost dezvelit în prezenţa ministrului Turismului, Bogdan Trif, dar şi a unor parlamentari.
„Mă bucur că localitatea dumneavoastră a devenit staţiune turistică de interes local. Este o oportunitate pentru comunitate, pentru că de acum se pot accesa mai uşor proiecte pe fonduri europene şi proiecte cu fonduri guvernamentale. Este meritul primarului şi al comunităţii, pentru că a ştiut să se bată pentru acest proiect. Comuna arată extraordinar, este bine pusă la punct şi aveţi nişte peisaje care chiar merită să fie puse în valoare”, a afirmat ministrul Bogdan Trif.
Recomandarea ministrului pentru edilii de la Vama Buzăului a fost ca aceştia să pună în valoare şi zona montană.
La rândul său, primarul din Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş, a declarat că, pentru a obţine atestatul, localitatea a trebuit să îndeplinească mai multe criterii, printre care existenţa unui centru de informare turistică, obiective turistice, locuri de cazare, sală de conferinţe etc.
„Acest lucru este o atestare a ceea ce am realizat în localitatea noastră, a ceea ce avem, dar ne şi obligă de acum încolo şi în niciun caz nu vrem să-i aducem vreo atingere. Turiştii tocmai asta apreciază, că nu este o aglomeraţie foarte mare, nu este zgomot, încercăm inclusiv sporturile cu motor să le descurajăm, astfel încât cel care vine aici chiar să se liniştească, să-şi încarce bateriile, cum se spune”, a spus edilul.
Principala atracţie din comună este o rezervaţie naturală care adăposteşte 29 de zimbri, dintre care un pui născut în urmă cu trei zile. Rezervaţia a atras, anul trecut, 30.000 de vizitatori, iar anul acesta, până acum, 35.000 de vizitatori. Comuna se mândreşte şi cu Cascada Urlătoarea, dar şi cu o tabără de sculptură în lemn.
Vama Buzăului a fost declarată staţiune turistică de interes local prin Hotărâre de Guvern, în 15 noiembrie 2018. În prezent, în ţară sunt 72 de staţiuni turistice de interes local.