Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că DNA este o „măciucă politică” a unor forţe oculte, referindu-se la faptul că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Carmen Mihălcescu, a fost chemată la DNA exact când prezida şedinţa în care Opoziţia a cerut revocarea lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei.
„Cred că pentru toată lumea devine din ce în ce mai evident că aşa cum s-a mai întâmplat şi în momentul de faţă DNA e un instrument, este o măciucă poltică care încearcă se servească unor forţe oculte. E evidentă încercarea de a o scoate din joc pe doamna Carmen Milălcescu, în aşa fel încât puciul celor din Opoziţie să aibă şanse cât mai mari de succes. Sigur că a eşuat, dar nu putem să nu observăm această încercare de debarcare a domului Dragnea şi a domnului Iordache. (…) Opoziţia recurge la măsuri din ce în ce mai disperate pentru a îşi pune în aplicare planul pentru răsturnarea Guvernului”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la România Tv.
Liderul ALDE a adăugat că acţiunile Opoziţie şi ale şefului statului Klaus Iohannis se înscriu în aria răsturnării actualei majorităţi, dând ca exemplu discuţiile între liderul USR, Dan Barna, şi Iohannis sau încercarea preşedintelui României de a bloca remanierea guvernamentală.
„Forţe oculte mai mult sau mai puţin. Acum depinde. Vedem că domnul Barna poartă discuţii cu preşedintele ţării, care văd că îl încurajează în aceste acţiuni, dar probabil sunt şi alte forţe în spate. Opoziţia pare destul de dezarticulată, nu vedem mare lucru la nivelul PNL şi nici al USR. Vedem acest joc al preşedintelui, discuţiile cu domnul Barna, încercările de a împiedica remanierea guvernamentală, toate se înscriu în aria răsturnării actualei majorităţi. Aici nu e vorba de un demers democratic. E vorba de jocuri ale unor forţe oculte care încearcă să răstoarne Guvernul”, a explicat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a vorbit şi despre solicitarea DNA către Parlament pentru începerea urmăririi penale în cazul său, spunând că Direcţia Naţională Anticorupţie „pur şi simplu îşi bate joc de noi”.
„Tot demersul DNA de a determina Senatul să voteze cererea pentru urmărirea mea face parte din acest joc. DNA pur şi simplu îşi bate joc de noi, nu a transmis o listă, un opis pe fiecare volum. E o muncă foarte anevoioasă, dar sigur voi continua să fac acest lucru şi sunt pregătit să dau explicaţiile necesare când colegii mei vot cere acest lucru”, a conchis preşedintele ALDE.
Florin Iordache a anunţat, în şedinţa de plen de miercuri a Camerei Deputaţilor, că vicepreşedintele forului legislativ, Carmen Mihălcescu (Moldovan) a fost chemată la DNA: „Azi dimineaţă, datorită unui eveniment nedorit, Carmen Moldovan a fost chemată la DNA şi a trebuit să prezidez eu şedinţa”.
Aceasta a fost audiată de procurori în calitate de martor, precizează DNA, într-un răspuns pentru MEDIAFAX. Ancheta în care a fost audiată Mihălcescu este in rem, iar momentul înfăţişării la DNA a fost stabilit de comun acord, propus de martor.
În şedinţa de plen menţionată, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a cerut revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea acestui Camerei Deputaţilor. De asemenea, ea a cerut şi revocarea lui Florin Iordache şi Eugen Nicolicea din funcţia de vicepreşedinte al Camerei.
În schimb, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat, miercuri, că cererea Opoziţiei privind revocarea din funcţie a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Camerei Deputaţilor. Liviu Dragnea şi a sa, nu este regulamentară, acuzând iniţiatorii de deficienţe în a înţelege regulamentul.
De asemenea, Dan Barna a anunţat că este foarte probabil ca Opoziţia să depună, săptămâna următoare, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. În context, liderul USR a precizat că preşedintele Klaus Iohannis are legitimitatea de a dialoga cu orice parlamentar al statului român. În prealabil, liderul USR a mai spus că a discutat în urmă cu câteva zile cu şeful statului Klaus Iohannis despre moţiunea de cenzură şi despre actualul context politic.
Privitor la cererea DNA pentru ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu privind începerea urmăririi penale în dosarul în care este acuzat de luare de mită, senatorii nu vor vota în sesiunea parlamentară actuală această solicitare, au declarat surse politice.
Tăriceanu: Poate o ţintă sunt, cu toate că nu am anunţat că voi candida la prezidenţiale
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică seară la România Tv, să este posibil să fie o ţintă, deşi nu a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale, însă anul 2019 este unul cu miză, în contextul alegerilor europarlamentare şi preluării Preşedinţiei Consiliului UE de către România.
„Poate o ţintă sunt cu toate că nu am anunţat că voi candida (la alegerile prezidenţiale – n.r.), însă având în vedere şi campaniile de anul viitor, dar şi această miză preluarea Preşedinţiei Consiliului UE. Eu am propus partidelor să realizăm un fel de armistiţiu pentru a ne putea concentra pe subiectele care ţin de interesul României. Când am vorbit despre România că nu e pregătită de preşedinţia Consiliului UE, nu m-am referit la pregătirile diplomatice, ci la probleme care ţin strict de interesul României. Cum ar fi intrarea în Spaţiul Schegen, ridicarea MCV, şi rpobabil mai sunt şi altele, pentru că se va discuta despre cadrul financiar multianual, unde nu există încă o înţelegere între state. Putem să ne trezim că banii de coeziune s-au terminat, iar unele ţări să nu mai aibă resurse. Din păcate, demersul meu a rămas fără ecou. Unii văd că au furat startul în campania electorală şi văd că în acest fel îşi realizează obiectivele. Eu cred că nu trebuie să ne gândim la interesul personal, ci al României, iar astfel scena politică românească ar trebui să arate diferit”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la România Tv.
Întrebat dacă vede o rezolvare în conflictul Executiv şi Preşedinţie, pe tema remanierii guvernamentale, liderul ALDE a răspuns: „Se pare că unii au luat deciziile cele mai importante pentru perioada care urmează. Nu rămâne decât să constat şi să regret că România în loc să se pregătească pentru preluarea Preşedinţiei, noi suntem pe picior de război. Din punctul meu de vedere e o poziţie greşită, mai ales că vin alegerile în mai 2019. Ce am propus eu nu înseamnă ca partidele să nu-şi mai susţină punctele de vedere, să nu mai facă politică, dar am spus – haideţi să revenim la mijloacele potrivite. Nu trece în fiecare zi trenul acesta prin gara noastră (Preşedinţia Consililului UE – n.r.)”.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, în debutul şedinţei de Guvern, că a sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona „blocajul” pe care l-a creat preşedintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării.
Pe de altă parte, Klaus Iohannis a anunţat vineri, după ce Guvernul a sesizat CCR pe un posibil conflict instituţional privind numirile de la Dezvoltare şi Transporturi, că va amâna luarea unei decizii până când Curtea se va pronunţa.
CCR a stabilit, vineri, ca până pe 13 decembrie, părţile trebuie să transmită punctele de vedere, în urma sesizării conflictului juridic Guvern-Preşedinţie, au spus oficiali ai Curţii pentru MEDIAFAX.
DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că preşedintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.
În schimb, senatorii nu vor vota în sesiunea parlamentară actuală solicitarea DNA pentru ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu privind începerea urmăririi penale în dosarul în care este acuzat de luare de mită, au declarat surse politice.MEDIAFAX