A început perioada electorală pentru alegerile parlamentare

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că astăzi a început perioada electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, relatează MOLDPRES.

Potrivit Comisiei, perioada electorală va avea o durată maximă de 90 de zile și se va încheia odată cu confirmarea rezultatelor scrutinului de către Curtea Constituțională.

În această perioadă vor fi întreprinse mai multe acțiuni: informarea alegătorilor și instruirea funcționarilor electorali despre particularitățile sistemului electoral mixt, desemnarea și înregistrarea candidaților, organizarea agitației electorale, desfășurarea lucrului cu listele electorale, monitorizarea alegerilor și reflectarea lor în mass-media, organizarea scrutinului, numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor alegerilor etc.

Totodată, desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali va începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie curent. Campania electorală, pentru toți concurenții înscriși în cursă va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor – pe 25 ianuarie 2019.

De asemenea, CEC a atenționat că „orice acțiune de agitație electorală, până la începerea oficială a campaniei electorale, reprezintă o încălcare a legislației electorale”.

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt. Pentru desfășurarea scrutinului sunt necesare 110,2 mln lei. Totodată, în ziua alegerilor, va fi organizat un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 și revocarea acestora din funcție, dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile.