Excelența Sa, Hans G. KLEMM, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a susținut vineri, 7 decembrie 2018, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, prelegerea inaugurală a conferinței internaționale de științe politice „Dezvoltare Internațională și Democratizare”, ediția a VI-a.

Înainte de prelegere, ambasadorul a avut o întâlnire oficială cu conducerea UAIC, reprezentată de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al instituției. La întâlnire au mai participat prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, prof. univ. dr. Gheorghe Poede și cercet. dr. Alexandru Muraru, de la aceeași facultate. În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre oportunitățile de consolidare a acordurilor dintre UAIC și parteneri educaționali din Statele Unite ale Americii, dar s-a și evidențiat colaborarea foarte bună dintre Universitate și Ambasada S.U.A.

Conferința internațională de științe politice „Dezvoltare Internațională și Democratizare”, ediția a VI-a, a fost deschisă de cercet. dr. Alexandru Muraru, coordonator și președinte al comitetului științific, care a menționat că peste 50 de profesori, cercetători și studenți din mai multe țări participă la această ediție și a subliniat că este singura conferință despre democratizare și dezvoltare internațională din România. În continuare, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a transmis mesajul conducerii UAIC, în care a mulțumit Excelenței Sale Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, pentru că revine în mijlocul comunității academice a primei universități moderne a României.

„Am onoarea de a spune Bine ați revenit la Universitatea „Aleandru Ioan Cuza” din Iași, în anul Centenarului Marii Uniri, domnule ambasador. Mă bucur că sunteți astăzi aici, după ce anul trecut ne-ați onorat cu prezența la Ceremonia de Deschidere a Anului Universitar, unde ați susținut un discurs foarte apreciat de comunitatea noastră academică. Prezența dumneavoastră este, pentru noi, o recunoaștere a calității educației și cercetării din universitatea noastră.”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC.

Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a evidențiat și importanța programului de master „Studii de dezvoltare internațională”, cu predare în limba engleză, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, care a fost înființat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din România: „Domeniul dezvoltării internaționale are o importanță deosebită, datorită faptului că, ulterior aderării la Uniunea Europeană, România a devenit un donator de asistență în dezvoltare, cooperarea pentru dezvoltare fiind o acțiune complementară relațiilor comerciale internaționale. Existența programului de master „Studii de dezvoltare internațională” în universitatea noastră a facilitat organizarea acestei conferințe.”

De asemenea, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei a punctat buna cooperare pe care Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași o are cu instituțiile de învățământ superior din Statele Unite ale Americii: „Avem semnate acorduri bilaterale cu 7 universități americane, care au facilitat aproape 170 de vizite academice în ultimii 8 ani, iar cooperarea cu instituțiile de învățământ superior din Statele Unite ale Americii a început în anul 1992.”

Ceremonia de deschidere a conferinței a continuat cu mesajul prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, care a subliniat faptul că această conferință are un loc aparte și un ecou special în spațiul academic românesc și a evidențiat contribuția profesorului Dimitrie Gusti, decan al Facultății de Litere și Filosofie a Universității din Iași acum 100 de ani, la dezvoltarea științelor sociale.

În continuare, a luat cuvântul prof. univ. dr. Gheorghe Poede, care a punctat că anul acesta se împlinesc 10 ani de când programul de master „Studii de dezvoltare internațională” a fost înființat. De asemenea, profesorul Poede a menționat că prezența Exceleței Sale Hans G. KLEMM la această conferință este extrem de importantă, întrucât domnia sa este absolvent al unui program de master în dezvoltare internațională.

Programul conferinței a continuat cu prelegerea susținută de Excelența Sa, Hans G. KLEMM, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, care și-a manifestat bucuria de a se afla din nou în Iași, la UAIC: „Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la această importantă conferință, sunt încântat să revin la Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și să fiu din nou în această sală.”. Ambasadorul a continuat cu evocarea personalității președintelui George H.W. Bush, care a trecut recent în neființă și despre care a afirmat că a fost unul dintre cei mai mare oameni de stat americani. De asemenea, ambasadorul a ținut să felicite românii pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. Prelegerea susținută de Excelența Sa, Hans G. KLEMM, a vizat temele globalizării, dezvoltării internaționale și inegalității în România ultimilor 100 de ani. La finalul alocuțiunii, participanții au putut adresa întrebări, la care ambasadorul a fost bucuros să răspundă.