Puterea de la Damasc a acuzat luni forţele americane, franceze şi turceşti prezente în nordul Siriei de efectuarea unor ”săpături arheologice ilegale”, potrivit agenţiei siriene de presă Sana, citată de AFP.
Siria este răvăşită de un război complex în care sunt implicate puteri regionale, îndeosebi Turcia, dar şi o coaliţie internaţională sub comandament american. Din coaliţie, angajată din 2014 în Siria în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), fac parte şi soldaţi francezi.
Ministerul sirian de Externe ”a condamnat săpăturile şi excavările arheologice ilegale”, întreprinse de ”forţe americane, franceze şi turceşti, dar şi de agenţii lor”, a declarat un responsabil al ministerului, citat de Sana.
Săpăturile ar fi fost întreprinse, potrivit aceleiaşi surse, în sectoarele Manbij, Raqa şi Hassake (nord), dominate de către forţele kurde aliate ale coaliţiei militare internaţionale.
Responsabilul, al cărui nume nu este precizat de agenţia Sana, a vorbit de asemenea despre săpături în Afrin şi Idleb (nord-vest), zone controlate de către rebeli po-Ankara.
”Informaţiile care ne parvin arată o accelerare a lucrărilor de excavare, jafuri şi furturi”, potrivit ministerului, care denunţă ”o crimă de război”.
Autorităţile siriene au făcut apel, printre altele, la UNESCO ”să condamne aceste încălcări grave care aduc atingere patrimoniului cultural sirian”.
Contactat de AFP, Sean Ryan, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale sub comandament american, a respins acuzaţiile Damascului: ”Nu, coaliţia este acolo doar pentru a lupta împotriva SI”.
La rândul său, o sursă a Ministerului turc de Externe a declarat că ”nu există nimic de acest fel”.
Citat duminică de Sana, şeful Direcţiei generale pentru antichităţi şi muzee din Damasc, Mahmoud Hammoud, a acuzat forţele americane şi franceze şi pe partenerii lor locali că efectuează săpături îndeosebi pe colina Oum Al-Sarj şi la morminte antice în apropiere de Manbij.
În august, Direcţia a relatat despre ”săpături ilegale” la situl arheologic Cyrrhus (cunoscut sub numele de Nabi Houri, în arabă), celebru printre altele pentru vestigiile sale greco-romane. Aceeaşi instituţie a arătat cu degetul către rebelii pro-turci.
De la debutul războiului în 2011, mai multe situri arheologice au făcut obiectul unor jafuri sau distrugeri.
UNESCO a înscris şase situri siriene pe lista sa cu patrimoniul mondial în pericol, precum oraşul vechi Alep, Palmyra, unde unele monumente au fost distruse de către Statul Islamic, şi Cetatea Cavalerilor, o citadelă creştină situată în apropiere de Homs (centru).AGERPRES