Evenimentele săptămânii 10-17 decembrie la Ateneul din Iași

11 decembrie 2018, de la ora 10.00 – Tudor Gheorghe – „Vă dau un an din viața mea”

În prag de sărbători vă invităm la o întâlnire de suflet cu maestrul Tudor Gheorghe!
Acesta ne va povesti Marți, 11 Decembrie 2018, începând cu ora 10:00, despre cartea dumnealui „Vă dau un an din viața mea”. Evenimentul va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

11 decembrie 2018, de la ora 19.00 – E vremea colindelor – Corul Angeli

Primiți colindători?

Corul Angeli – Angeli Choir ne oferă cadouri muzicale în pragul sărbătorilor de Crăciun și ne amintește că în sfârșit „E vremea colindelor”!

Vă așteptăm marți, 11 Decembrie 2018, de la ora 19:00, la Pavilionul Artistic al Ateneului, amplasat în Piața Unirii, la un concert extraordinar susținut de Corul de copii Mini Angeli, Corul de copii Angeli Junior și Corul Angeli Senior.

Dirijori: Ovidiu Manolache, Mirela Palmariu și Manuel Giugula

Pianisti: Octavian Bisoc si Oana Antinia

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

11 decembrie 2018, de la ora 20.00 – Mircea Vintilă şi Dinu Olăraşu live@Ateneul din Iasi

 

Mircea Vintilă şi Dinu Olăraşu live la Ateneul din Iaşi
Lansarea voumului de versuri FREAMĂT
relaţii 0749653702
Biletele, 50 lei, sunt disponibile online la eventbook.ro , librăria Humanitas în Piaţa Unirii şi la Ateneul din Iaşi

 

12 decembrie 2018, de la ora 16.00 – „Cântul Păstorilor”, Festival organizat de Protopopiatul III

 

Vă invităm la cea de-a treia ediție a Festivalului „Cântul Păstorilor” organizată de către Protopopiatul Iași III cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, miercuri, 12 decembrie, ora 16, în Piața Unirii la cortul Ateneului Tătărași.
Anul acesta vor urca pe scenă corurile: Lia Ciocârlia – Parohia Podul Iloaiei, Flori Lețcănene-Parohia Lețcani II, Mugurașul – Parohia Pocreaca, Ciurbeștenii – Parohia Ciurbești, comuna Miroslava, Buburuzele Mici – Iași, Pantalonii Scurți – Iași, Storneștenii – Parohia Stornești, comuna Sinești și Vestitorii Bucuriei – Iași.

Se vor interpreta colinde tradiționale românești, cântece patriotice cu ocazia anului centenar și se vor recita poezii cu temă religioasă sau patriotică.
Vă așteptăm cu drag, Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 16:00, la Pavilionul artistic al Ateneului din Iași, amplasat în Piața Unirii.

Intrarea liberă!

 

13 decembrie 2018, de la ora 18.00 – Din suflet de român – Spectacol Folcloric Caritabil

Luna decembrie este despre generozitate, dăruire și bucuria de a face bine!
Cu această ocazie vă invităm la un Concert folcloric caritabil Joi, 13 Decembrie 2018, ora 18:00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, ce are drept scop strângerea de foduri pentru familiile de vârstnici nevoiași din Comuna Victoria. Prin realizarea acestui spectacol, dorim să ne întoarcem privirea către bătrânii noştri, “oamenii cu argint în păr şi aur în inimă”, pe care, din păcate, de cele mai multe ori, suntem prea ocupaţi să îi vizităm şi prea grăbiţi să îi ascultăm.

 În program: Ansamblul „Teodor T. Burada” al Universității Naționale de Arte George Enescu, Iași, dirijor: Conf. Univ. Dr. Ciprian Chițu

Invitați: Constantin Bahrin, Ștefan Deaconița, Cristinel Iordachioaia, Biatrice Duca, Ionuț Urdeș, Robert Damian și Teofana Lența.

Prezintă: Biatrice Duca

Intrarea se baza de invitație constând într-o donație in valoare de 20 de lei. Invitațiile se pot procura de la Biatrice Duca Contact: tel: 0746823203, Facebook Biatrice Duca.

13 decembrie 2018, de la ora 19.00 – Prima dată, regia Erica Moldovan

 

Spectacolul „Prima Dată”, adaptare după textul lui Michal Walckzak, este o comedie spumoasă despre doi tineri care încearcă să își consume prima noapte de amor împreună, dar nu reușesc niciodată să ajungă la un consens.
Comedia tratează divergențele de percepție dintre cei doi tineri asupra acestui moment unic din viața lor. Magdalena este o tânără care și-a plănuit, până la cel mai mic detaliu, PRIMA seară de amor și nu îngăduie nicio abatere de la scenariu. Iar un „oarecare” EL, Carol, devine dezarmat și neputincios în fața capriciilor, aproape cronicizate ale Magdalenei. Spectatorii vor asista la o comedie savuroasă compusă mai multe tablouri care prezintă un „du-te – vino” continuu dintre cei doi, un preludiul matematic și exact gândit de către protagonistă și menit să stârpească orice fantezie de-a lui Carol și eșecul lamentabil și repetitiv al protagonistului de a-i satisface capriciile paroxiste ale tinerei domnișoare. Povestea celor doi escaladează până în punctul în care Carol preia inițiativa și întreaga construcție amoroasă capătă accente absurde și hilare.
Toate acestea se împletesc pe scenă cu intervenții muzicale live, asigurate de instrumentiști talentați. Spectatorii vor avea ocazia să se regăsească adesea în situațiile amuzante creionate de cei doi protagoniști și se vor delecta, preț de o oră, cu un joc actoricesc plin de savoare și adevăr.
Joi, 13 decembrie 2018, ora 19:00, vă așteptăm la spectacolul „Prima dată”, în Pavilionul Artistic al Ateneului, amplasat în Piața Unirii.
DISTRIBUȚIE:
ERICA MOLDOVAN
DUMITRU FLORESCU
INSTRUMENTIȘTI:
PATRICIA IACOB – vioară
SERGIU CHILIANU – saxofon
REGIE:
ERICA MOLDOVAN
Bilete pe: http://www.ateneuiasi.ro/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 ori cu o oră înainte de începerea spectacolului.

 

14 decembrie 2018, de la ora 19.00 -Venim acasă de Crăciun, cu voie bună și colinde – IAȘI

Concert Extraordinar “Venim acasă de Crăciun, cu voie bună și colinde”
Spiritul și magia sărbătorilor de iarnă ne cheamă la drum cu cântece și colinde. Capela Corală Academică “Doina” condusă de Ilona Stepan, în data de 14 decembrie va face un popas muzical la Pavilionul Artistic din Piața Unirii, Iași. Aici vom păși cu inima deschisă în perioada sărbătorilor și vom aprinde lumina în ochii și sufletele publicului drag de acasă cu un regal muzical de excepție.

Biletele sunt disponibile pe: www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului.

15 decembrie 2018, de la ora 11.00 – Povești de Crăciun cu magicianul Marian Râlea

 

Magicianul copilăriei, cel care a adus mii de zâmbete copiilor de pretutindeni cu al său personaj din Abracadabra vine la Iași!

Vă așteptăm Sâmbătă, 15 Decembrie 2018, de la ora 11:00, la Pavilionul Artistic al Ateneului din Iași, amplasat în Piața Unirii, pentru a ne bucura împreună de „Povești de Crăciun cu magicianul Marian Râlea”

Copiii vor deveni cu toții eroi, pentru că ei vor fi cei care îl vor ajuta pe magicianul nostru să deconspire Moșii falși, descoperind împreună personajele și poveștile din care acestea fac parte.
Un spectacol interactiv extraordinar prin care cei mici vor afla 3 povești superbe specifice lunii decembrie – „Darul Sfântului Nicolae”, „Povestea Bradutului de Craciun” și „Povestea Nașterii Mântuitorului”!

Acesta este felul nostru de a vă face sărbătorile magice!

#HaiLaAteneu #StagiuneaCelor100deani

P.S. Pavilionul Artistic al Ateneului este încălzit și dispune de garderobă

 

15 decembrie 2018, de la ora 19.00 – Dănilă Prepeleac Gem Seșăn – regia Octavian Jighirgiu


Vă invităm la spectacolul „Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” Sâmbătă, 15 decembrie, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iasi.

„Spectacolul meu pornește dintr-o atitudine interogativă la adresa perioadei absurde pe care o traversăm. E multă trăncăneală. Parcă nu mai dialogăm, ci ne lătrăm unii altora „judecățile valoroase”. Agresivitatea a atins cote alarmante. Imoralitatea e ridicată la rang de produs vandabil. Nonvaloarea se lăfăie în prime-time, detronând elitele. Derizoriul se insinuează permanent îndărătul lucrurilor importante, sufocându-le. Mă simt oarecum inadecvat contextului în care trăiesc. Straniu sentiment… Povestea lui Ion Creangă, o parabolă a existenței sufocate de nevoi, dar și de ispite, devine pretextul unui rechizitoriu la adresa realităților prezentului. E un act de creație onest în raport cu mine însumi. Tinerii actori din spectacol sunt exponenții unei generații care-și caută propriile forme de expresie.

„Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” e o aventură scenică altfel căreia îi corespund multiple teme de actualitate. E o invitație la dialog deschisă celor cărora le pasă, celor care nu și-au închis complet aripile, celor care persistă în căutare.

Ion Sapdaru, Alina Dincă-Pușcașu, Bobo Burlăcianu, Victoria Bucun, Adrian Buliga și Aurel Asanache, alături de actori, sunt tovarășii mei de călătorie. Ei nu au abdicat de la ceea ce consideră a fi misiunea artistului în societate – amplificarea prin efect de lupă a problematicilor acute. Împreună am pus într-o lumină nouă realitatea înconjurătoare, dând frâu liber impulsurilor misterioase din noi în contextual artei pe care o practicăm.

Cred că e important ca instituțiile publice de cultură să renunțe la temeri în raport cu publicul lor și să propună proiecte care pot desțeleni apucături și metehne ale societății, care pot deranja pentru a provoca schimbarea mentalităților. Consider că aceasta este calea sigură spre o identitate culturală lucid asumată.

„Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” e doar un început, un suport ludic pentru o chestionare nonconformistă a bunelor și relelor noastre. Spectacolul e, în egală măsură, și un show plin de viață în care actorii fac dovada întregului lor arsenal. Se cântă, se dansează, sau se improvizează pe o temă dată înainte de reprezentație. De concentrarea și acuratețea interpretării lor depinde echilibrul fragil al acestei construcții complexe. Sper ca încercarea prin care trec să-i aducă mai aproape de performanța pentru care, nu-i așa, frecventăm sălile de spectacole!„ Octavian Jighirgiu, regizor

DISTRIBUȚIA: Codrin Dănilă: Dănilă Prepeleac; Ana Hegyi: Drăcoaică / Iapă / Ilenuța; Daniel Onoae: Drac / Boul Tălășman / Petrică; Alexandra Paftală: Catinca / Drăcoaică / Ionica; Dumitru Florescu: Gheorghe / Drac / Urs / Aurică; Alexandra Macovei: Maricica / Drăcoaică / Iepurele; Cezara Fantu: Amanta lui Scaraoțchi / Aftenița; Laura Bilic: Drăcoaică / Capră / Andriuța; Ovidiu Ivan: Scaraoțchi / Boul Duman; Theodor Ivan: Michiduță / Gânsacu / Doruleț

Regie: Octavian Jighirgiu. Dramatizare: Ion Sapdaru. Costume: Alina Dinca- Pușcașu. Coregrafia: Victoria Bucun. Muzică: Bobo Burlăcianu. Light design: Adrian Buliga. Grafic design: Aurel Asanache.

16+

 

16 decembrie 2018, de la ora 11.00 – Cenușăreasa – regia Toma Hogea

Vă așteptăm , Duminică, 16 Decembrie, de la ora 11:00 în Pavilionul artistic al Ateneului, amplasat în Piața Unirii!!!
„Cu CENUȘĂREASA la bal” este un spectacol pentru toate vârstele, pornind de la adaptarea scenică, care respectă întru totul povestea clasică dar, transpusă scenic într-o viziune regizorală/scenografică modernă.
Orice spectacol presupune o nouă provocare pentru fiece artist, este momentul de întânire/descoperire a actorilor cu personajele noi, care însuflețite cu har si plăcerea jocului, oferă lumină, bucurie si zâmbete pe chipul fiecărui spectator.
Titlul ,,Cu CENUȘĂREASA la bal” ne dezvăluie, deja, atmosfera spectacolului dar, totodată, invită publicul, de toate vârstele, de-a fi părtași la seara de bal, unde surprizele vor face tot deliciul.
O muzică de foarte bună calitate, cu umor, cu momente lirice, semnată de compozitorul Tibor Cári , va întregi atmosfera și va crea aura necesară, specifică unei seri de bal. Un spectacol colorat, cu un decor original și rafinat, semnat de scenografa Axenti Marfa,cu costume deosebit de inventive, cu stil, purtând semnătura scenografei Alina Dincă Pușcașu, completează/ aprofundează gândul regizoral, de a aduce la rampă un spectacol inventiv și modern.
Balul, nu ar fi posibil fără participarea actorilor, o trupă profesionistă, dezinvoltă, cu posibilități multiple de exprimare scenică, cu talent și, nu în ultimul rând, plăcerea și bucuria absolută a jocului…!
ATENEUL din IAȘI, invită pe toți cei care vor să participe la balul Cenușăresei, la o seară de poveste, la o seară magică …

Distribuție:
Cenușăreasa – Alexandra Macovei
Zâna – Erica Moldovan
Majordomul – Daniel Onoae
Regele – Codrin Dănilă
Prințul – Dumitru Florescu
Mama vitregă – Alexandra Paftală
Sora vitregă – Ana Hegyi
Sora vitregă – Cezara Fantu
Tunarul – Daniel Popa/Vlad Baba/Andrei Ciobanu

16 decembrie 2018, de la ora 19.00 – 1+1=3, regia Andrei Ciobanu

 

Vă așteptăm la comedia „1+1=3”, Duminică, 16 Decembrie 2018, ora 19:00, în Pavilionul Artistic al Ateneului din Iași, amplasat în Piața Unirii.
Mai întâi s-au întâlnit pe peronul gării, apoi s-au căsătorit şi mai apoi s-au cunoscut. Ce poate să mai urmeze după o „Casatorie în…doi”? Viaţa de zi cu zi poate fi uneori plictisitoare şi monotonă, dar pentru Petronela şi Frosinel nu e deloc aşa.

Cei doi protagonişti găsesc mereu câte ceva amuzant de făcut, mai ales că acum un eveniment special le va schimba viaţa”.

Toate acestea în comedia „1+1=3”, în regia lui Andrei Ciobanu.

 

16 decembrie 2018, de la ora 19.00 – Concert de Crăciun Corala „Cantores Amicitiae”

 

Corala Cantores Amicitiae a fost formată și condusă cu o imensă dragoste pentru armoniile corale și cu mereu mai multă inspirație de către profesorul Nicolae Gîscă, mentorul unui numar impresionant de generații de coriști și dirijori de cor care astăzi activează în toată țara și în străinătate.

Concertul de Crăciun de anul acesta susținut de către Corala
“Cantores Amicitiae” a Universităţii Nţionale de Arte “George Enescu”, laureată a Concursurilor Internaționale de la Viena, Llangollen, Montreux, Cantonigros, Fivizzano, Spittal an der Drau, Elsenfeld, Tampere, Linz, Varna, va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Atenelui din Iași, Duminică, 16 Decembrie 2018, ora 19:00.

Dirijor: Nicolae Gâscă

 

17 decembrie 2018, de la ora 19.00 – Concert de colinde susținut de Corul UNAGE Iași

 

Ne lăsăm cuprinși de spiritul sărbătorilor de iarnă și începem numărătoare inversă până la sosirea lui Moș Crăciun.
Cu această ocazie vă aducem în dar luni, 17 decembrie 2018, de la ora 19:00, un superb Concert de colinde susținut de Corul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, în Pavilionul Artistic al Ateneului, amplasat în Piața Unirii!
Dirijor: George Dumitriu
Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/
sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.